Dallime mes rishikimeve të "Ismail Kadare"

134 bytes added ,  3 vjet më parë
→‎Vepra: new info +++
(Rv obvious vandalism. Could you stop vandalizing articles for once? No removal of sources paragraphs please!)
(→‎Vepra: new info +++)
 
== Vepra ==
Kadare është shkrimtari i vetëm shqiptar me njohje ndërkombëtare të gjerësishme.<ref>{{Cite web|url=http://www.elsie.de/pdf/articles/A2001CountriesCultures.pdf|title=Albania: Countries and Cultures|date=2001|publisher=Macmillan Library Reference|last=Elsie|first=Robert|trans_title=Countries and their Cultures. Vol. 1. ''Melvin Ember & Carol R. Ember''|pages=12-22|isbn=0-02-864947-8}}</ref>, i cili është i përkthyer në 45 gjuhë.<ref name="Bavjola"/> Letërsia e Kadaresë ka dhënë një kontribut të çmuar në krijimin e gjuhës dhe letërsisë kombëtare.<ref name="Bardhyli" /> Ai e sfidoi [[realizmi socialist|realizmin socialist]] për tre dekada.{{sfn|Apolloni|2012|p=20}} Kadareduke iu kundërvukundërvënë realizmit socialist me realizëm subjektiv.<ref name="Apolloni1">{{cite book|last1=Apolloni|first1=Ag|title=Paradigma e Proteut|date=2012|publisher=OM|isbn=9789951632041}}</ref>Studiuesja Alda Bardhyli e ka quajtuar aftësinë e Kadaresë për t'iu shmangur realizmit socialist të jashtëzakonshme. <ref name="Bardhyli">{{citeweb|author=Alda Bardhyli|title=INTERVISTA/ Alda Bardhyli: Kadare, si shkroi letërsi i survejuar |url=https://alpenews.al/intervista-alda-bardhyli-kadare-si-shkroi-letersi-i-survejuar-foto|website=Alpnews|date=28 January 2018|accessdate=3 November 2018}}</ref>Pothuajse në të gjitha veprat e tij e ka sfiduar regjimin përmes një "disidence të heshtur".<ref name="Bardhyli" /> Albanologu [[Robert Elsie]], ka thënë se kushtet në të cilat Ismail Kadare ka jetuar dhe shkruar nuk ishin të krahasueshme me vendet tjera komuniste në Evropë ku kishte të paktën një shkallë të caktuar të tolerancës për disidencë, përkundrazi, situata në Shqipërinë Socialiste ishte e krahasueshme me atë në Korenë e Veriut ose Bashkimin Sovjetik gjatë viteve 30 kur drejtohej nga Stalini. Megjithatë Kadare shfrytëzoi çdo rast për të sulmuar regjimin në veprat e tij nëpërmjet alegorive politike, të cilat kuptoheshin nga lexuesit e edukuar shqiptarë.<ref>{{cite book|author1=Robert Elsie|authorlink1=Robert Elsie|title=Albanian Literature: A Short History|date=2005|publisher=I.B.Taurus|__cpLocation=London|isbn=1-84511-031-5|pages=182–183|url=https://books.google.com/books?id=ox3Wx1Nl_2MC&printsec=frontcover&dq=albanian+literature&hl=de&sa=X&ved=0ahUKEwif6oeQqozYAhXIaFAKHTfYAi0Q6AEIJjAA#v=onepage&q=conformist&f=false}}</ref>
Prozën e tij e karakterizojnë përgjithësimet e gjëra historiko-filozofike, subjekti i ngjeshur dhe mendimi i thellë i shprehur shpesh me anë të parabolës, mbi bazën e asociacionit apo të analogjive historike. Temë qendrore e veprave të tij është totalitarizmi, mekanizmat e tij dhe kompliciteti që e bën atë të mundur. <ref name="Asturias"/>
Anonymous user