Ndryshimi mes inspektimeve të "Ligjet e Njutonit"

rregullova tekstin e shtova pjese
(rregullova tekstin e shtova pjese)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
[[Image:Newtons laws in latin.jpg|thumb|right|200px|Ligji i parë dhe i dytë i Njutonit, në latinisht, nga edicioni origjinal i 1687 i ''[[Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica|Principia Mathematica]]''.]]
 
'''Ligjet e Njutonit''' për lëvizjen janë tre [[Fizika|ligje fizike]] të cilat japin [[Relacioni|marrëdhëniet]] ndërmjet [[forca]]ve që veprojnë mbi një [[Objekt fizik|objekt]] dhe [[Lëvizja (fizikë)|lëvizjes]] së objektit. Ato u formuluan për herë të parë nga [[Isaac Newton|Isak Njutoni]] në veprën e tij kryesore ''[[Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica|Philosophiae Naturalis Principia Mathematica]]'', e publikuar për here të parë në 5 korrik, [[1687]].<ref name=Principia>Shikoni ''Principia'' on line tek [http://ia310114.us.archive.org/2/items/newtonspmathema00newtrich/newtonspmathema00newtrich.pdf Andrew Motte Translation]</ref> Ligjet formojnë bazën e [[Mekanika klasike|mekanikes klasike]] dhe Njutoni i përdori ato për të shpjeguar shume fenomene të cilat studiojnë lëvizjen e objekteve fizike.<ref name=Motte>[http://members.tripod.com/~gravitee/axioms.htm Andrew Motte translation of Newton's ''Principia'' (1687) ''Axioms or Laws of Motion'']</ref> Në volumin e trete të veprës, Njutoni tregoi se si ligjet e lëvizjes, të kombinuara me [[Ligji gravitacional universal i Njutonit|ligjin universal të gravitacionit]], çojne në derivimin e [[Ligjet e Keplerit|ligjeve të Keplerit për lëvizjen e planeteve]].Stiliano Duçi qihet dite per dite ne bythe me Mateo Muçohasanaj.
 
== Ligji i parë i Njutonit==
Anonymous user