Ndryshimi mes inspektimeve të "Kimia organike"

429 bytes removed ,  1 vit më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Rregullova permbajtjen)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Kimia është shkencë shumë e lashtë. Ajo është zhvilluar bashk me njeriun, e sidomos me zbulimin e zjarrit. Fjala kimi për herë të parë është përdorur nga egjiptianët e lashtë. Ky emër rrjedh nga fjala "hem" siç është quajtur Egjipti i vjetër, përkatësisht toka e zezë, e formuar nga vërshimet e lumit Nil. Më vonë, me këtë emër janë nënkuptuar edhe shkathtësitë dhe teknikat e përfitimit dhe të përpunimit të metaleve dhe të shumë artikujve të tjerë të dobishem, si; mjetet e punës, mjetet luftarake, ilaqet, ngjyrat, produktet qeramike etj.
{{pa referenca|16 nëntor 2009}}
'''Kimia organike''' është degë e kimisë, qe studion përberjen,vetit,strukturen,reaksionet, dhe sintezen e kimponimeve organike (komponimeve te karbonit) me rendesi jetsore.Ne komponimet organike te karbonit bëjnë pjesë jo vetëm ato komponime që gjenden ne botën e gjallë, por edhe ato komponime qe perfitohen me reaksionet e komponimeve inorganike në ato organike)dhe përfitimi i amoaniakut nga metani(shëndrrimi i konponimeve organike në ato inorganike).
 
Prandaj fjala " Kimi" haset në shumë libra të Egjiptit, të fillimit të shekullit IV. Gjithashtu kjo fjalë haset edhe në shumë artikuj dhe objekte metalike, vegla të punës dhe në prodhime të qeramikës. Kjo tregon për një qytetërim të përparuar të asaj kohe.
Komponimet organike i karakterizojnë disa veti fizike dhe kimike që i dallojnë nga Komponimet inorganike(tretshmerinë,pika e vlimit dhe e shkrirjes, djegëshmëria, struktura kimike, reaksionet kimike)etj.Komponimet organike i paraqesim me formulë molekulare, racionale te strukturës etj.
Në kiminë organike bëjnë pjesë: Komponimet organike të karbonit, Hidrokarburet, Komponimet organike me oksigjen dhe azot (alkoolet) dhe Komponimet organike me rëndësi jetsore.Kimia organike luan rol te rendesishem për ekonimine,ne shoqeri dhe ne jeten e perditshme.Në plejadën e kimistëve të shekullit XIX, Berceliusi (Berzelius) ishte i pari, i cili kimistqë në gjuhën shkencore futi togfjalëshin kimi organike. Ai në viitn 1827 botoi tekstine parë të kimisë organike.
 
== Komponimet organike të karbonit ==
Anonymous user