Ndryshimi mes inspektimeve të "Naim Frashëri"

nuk duhet cenuar rrokja e teresise se persones se tij, qe nuk ishte thjesht kombetarist
(Ceshtje ky intervenim brutal kështu? Po rikthehet në një version shumë të vjetër. Do e rikthej në versionin që po e redaktoja zotëri)
(nuk duhet cenuar rrokja e teresise se persones se tij, qe nuk ishte thjesht kombetarist)
| Profesioni = nëpunës, shkrimtar
}}
'''Naim [[Beu|bej]] Frashëri''' i njohur më së shumti si '''Naim Frashëri''' ([[Frashëri (Përmet)|Frashër]], [[25 maj]] [[1846]] - [[Stambolli|Stamboll,]] [[20 tetor]] [[1900]]) ka qenë [[poet]]nëpunës dhe intelektual i [[shkrimtarPerandoria Osmane|Perandorisë Osmane]], poeti më i madh i [[ShqiptarëtRilindja Kombëtare|shqiptarRilindjes Kombëtare]], njëhartues ngatekstesh përfaqësuesitdhe veprimtar i shquar i arsimit kombëtar. Frashëri është shkrimtari më përfaqësues i [[RilindjaSufizmi|mistikës Kombëtareislame]] në [[Gjuha shqipe|Rilindjesgjuhën Kombëtareshqipe]] përkatësisht me veprat ''Fletore e Bektashinjet'' dhe figura[[Qerbelaja qendrore(poemë)|''Qerbelaja'']], si veprat e letërsisëpara Rilindjes[[Bektashi|bektashizmit]] shqiptar.<ref name="Biernat">{{cite journal|author=Agata Biernat|year=2013|title=Albanian Political Activity in Ottoman Empire (1878-1912)|url=http://idosi.org/wjihc/wjihc3%281%2913/1.pdf|journal=World Journal of Islamic History and Civilization|publisher=IDOSI Publications|volume=3|issue=1|page=2|issn=2225-0883}}</ref><ref name=":Osmani">{{Cite web|url=http://www.iemed.org/observatori/arees-danalisi/arxius-adjunts/qm-17-originals/qm17_Osmani.pdf|title=God in the Eagles’ Country: The Bektashi Order|last=Osmani|first=Edlira|website=iemed.org|publisher=Quaderns de la Mediterrània 17, 2012|pages=113}}</ref> Për së gjalli u pagëzua "apostull i shqiptarizmës" dhe "bilbil i gjuhës shqipe".<ref>{{harvnb|Akademia|2002|p=353}}</ref>
 
Në poezinë e tij u përpoq të gërshetonte sufizmin me filozofinë perëndimore e ideve poetike.<ref name="Biernat" /> Vepra poetike e Naimit vuri bazat e letërsisë kombëtare dhe luajti rol të rëndësishëm në zgjimin e vetëdijes atdhetare. Naimi i këndoi mallit e dashurisë për atdhe, krenarisë kombëtare dhe të kaluarës së lavdishme të shqiptarëve.<ref>{{harvnb|Akademia|2002|p=354}}</ref>
 
== Biografia ==
992

edits