Dallime mes rishikimeve të "Trupat Mbrojtëse të Kosovës"

ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
{{Infobox national military
|shteti=KosovoRepublika e Kosovës
|emri=Trupat e Mbrojtjes së Kosovës
|figura=[[Image:TMK KPC.svg|180px]][[File:TMK second emblem.svg|180px]]
|themeluar=[[21 Shtator]] [[1999]]
<!-- PLEASE DO ''not'' CHANGE THE ORDER OF PRECEDENCE HERE OR ELSEWHERE IN THE ARTICLE. Please read the talk page as to why -->
|degët=
<!-- Komanda -->
|komandanti-i-përgjithshëm=[[Sylejman Selimi]] (2006-20092006–2009)
|komandanti-i-përgjithshëm_titulli=Gjeneral LejtnantGjeneral–Llejtënant
<!-- Financiare -->
|shuma=25,4 million $ (2009)
<!-- PLEASE DO NOT CHANGE THE ORDER OF PRECEDENCE HERE OR ELSEWHERE IN THE ARTICLE. Please read the talk page as to why -->
}}
'''Trupat e Mbrojtjes së Kosovës''' (TMK) ishin pjesë përbërëse e [[Institucionet e Përkohshme të Vetëqeverisjes në Kosovë|Qeverisë së Përkohshme të Kosovës]] nën [[protektorat]]inprotektoratin e [[OKB|OKB-së]], saktësisht Misionit të OKB-së në [[Kosova|Kosovë]], [[UNMIK]]-ut. TMK ishte organizatë civile për ndërhyrje dhe shërbime emergjente, e cila ishte aktive nga viti 1999 deri më 2009.
 
Me 20 janar 2009 TMK-ja zyrtarisht u shpërbë duke u riformuar në '''[[Forca e Sigurisë së Kosovës|Forcat e Sigurisë së Kosovës (FSK)]]'''.
'''Trupat e Mbrojtjes së Kosovës''' (TMK) ishin pjesë përbërëse e [[Institucionet e Përkohshme të Vetëqeverisjes në Kosovë|Qeverisë së Përkohshme të Kosovës]] nën [[protektorat]]in e [[OKB|OKB-së]], saktësisht Misionit të OKB-së në [[Kosova|Kosovë]], [[UNMIK]]-ut. TMK ishte organizatë civile për ndërhyrje dhe shërbime emergjente, e cila ishte aktive nga viti 1999 deri më 2009.
 
Dita zyrtare e themelimit të TMK-së është [[1921 shtator]] [[1999]] gjegjësisht me transformimin e paraardhëses së saj [[Ushtria Çlirimtare e Kosovës|Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK)]].
Me 20 janar 2009 TMK-ja zyrtarisht u shpërbë duke u riformuar në '''[[Forca e Sigurisë së Kosovës|Forcat e Sigurisë së Kosovës]]'''.
 
Pas '[[Marrëveshja e Kumanovës|Marrëveshjes së Kumanovës']], ndërmjet paktit ushtarak veri-atlantik, [[NATO]], dhe [[Armata e JugosllavisëJugosllavia|Ushtrisë Jugosllave]] dhe në pajtim me marrëveshjen e [[Rambuje]]së (''Rambouillet'') ishte paraparë çarmatimi i ushtarëve të UÇK-së dhe transformimi i kësaj ushtrie popullore në ''Trupat Mbrojtëse të Kosovës''. Me hyrjen e trupave ushtarake të NATO-s ([[KFOR]]) në Kosovë në vitin [[1999]] fillon edhe transformimi i UÇK-së që përfundon në vitin [[2000]]. Udhëheqësi i parë i TMK-së u emërua gjeneral-lejtnantllejtënant [[Agim Çeku]].
Dita zyrtare e themelimit të TMK-së është [[19 shtator]] [[1999]] gjegjësisht me transformimin e paraardhëses së saj [[Ushtria Çlirimtare e Kosovës|Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK)]].
 
Pas 'Marrëveshjes së Kumanovës' ndërmjet paktit ushtarak veri-atlantik, [[NATO]], dhe [[Armata e Jugosllavisë|Ushtrisë Jugosllave]] dhe në pajtim me marrëveshjen e [[Rambuje]]së (''Rambouillet'') ishte paraparë çarmatimi i ushtarëve të UÇK-së dhe transformimi i kësaj ushtrie popullore në ''Trupat Mbrojtëse të Kosovës''. Me hyrjen e trupave ushtarake të NATO-s ([[KFOR]]) në Kosovë në vitin [[1999]] fillon edhe transformimi i UÇK-së që përfundon në vitin [[2000]]. Udhëheqësi i parë i TMK-së u emërua gjeneral-lejtnant [[Agim Çeku]].
 
Sipas marrëveshjes, detyrat dhe të drejtat e TMK-së janë:
Anonymous user