Dallime mes rishikimeve të "Industria"

9 bytes added ,  1 vit më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
[pending revision][pending revision]
(hej hje)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Përpunim pamor
vNo edit summary
 
Industria është degë ekonomike,e cila merret me përpunimin dhe transformimin e lëndës së parë me prejardhje organike,inorganike dhe minerale në gjysëmfabrikategjysmë fabrikate dhe prodhime finale qe i kushtohen konsumit të gjerë ose prodhimit të mëtutjeshëm.hej hej hej
 
== Përmbledhje ==
* Industria është shuma e aktiviteteve njerëzore e cila ka si qellimqëllim prodhimin në seri shërbime ose të mira.
* Me fjalën industri do të nënkuptojmë ndarje të procesit së punës, pra e kundërta e [[artizanat]]it në të cilin i njëjti njeri siguronte (në mënyre teorike) të gjitha proceset e realizimit të një punë : psh. studimin, fabrikimin, tregtimin dhe menaxhimin.
* Industri është po ashtu një nocion shkallë (krahesim), e themi kur sasia e prodhimit arrin një numër të konsiderueshëm pjesësh të prodhuara.
Industria rurale struktura e dhe dinamika e zhvillimit te saj
 
Industria rurale karakterizohet nga diversiteti I madh ndermjetndërmjet tradicionales edhedhe modernes, subjekte tetë vogla voglee te mesme dhe te medhamëdha me orientim lokal kombetarkombëtar dhe nderkombetarndërkombëtar
Veprimtarit e kesajkësaj kategorie zhvillohen ne nivelin familjar dhe ne fshatra te vegjel ketokëto veprimtari ne hapesirenhapesirën rurale ndahen ne 3 kategori:
Veprimtari industriale me zhvillim te kufizuar
Veprimtari industriale te nivelit te mesem
Veprimtari rurale me shkalle dhe perhapjepërhapje te gjeregjerë zhvillimi
 
== Historia e industrisë ==
 
=== Para historia ===
Pre-historia është momenti i zhvillimit të aktiviteteve njerëzore që mund ti quajmë industriale. Në këto aktivitete nuk përfshihet [[agrikultura]] dhe te gjitha aktivitetet e lidhura me te.
 
Njeriu pre-historike kishte nevoje nevojë(po si sot) të ushqente familjen e tij, të mbrohesh nga moti, kafshët e egra dhe nga rivaletrivalët e tij : ishin këto pra motivimet e para që çuan në specializimin për të kryer një detyrë të caktuar nga grupi shoqëror i asaj kohë. Këto specializime ndaheshin në bazë të seksit ose aftësive të veçanta të një individi. Termi pre-histori nuk ka të njëjtin kuptimin po të bazohemi në kronologjinë e një [[Kultura|kulturë]] ose e një [[populli]]. Një karakteristikë njerëzore është kur njeriu pasi i ka kënaqur nevojat e tija bazikë (ushqim, banesebanesë) fillon e i dedikohet aktiviteteve intelektuale dhe abstrakte.
Disa prej dëshmive më të vjetra të aktiviteteve njerëzore janë mjetet të punës ose armët prej guri që kanë një jetëgjatësi të pabesueshme. Është shumë e mundshme që mjetet punë ose armë prej materialeve vegjetale u zhvilluan shumë shpejt në kohë, por dëshmitë e sotme janë thuajse zero.
 
9

edits