Ndryshimi mes inspektimeve të "UNIX"

26 bytes added ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v
Unix (i regjistruar si [[UNIX®]], disa here i shkruar si Unix ose Unix® ) eshte nje sistem operativ per kompjutera fillimisht i ndertuar ne vitin 1969 nga nje grup punetoresh te [[AT&T]] ne Bell Labs, qe perfshinte Ken Thompson, Dennis Ritchie and Douglas McIlroy. Sot sistemet Unix jane te ndare ne dege te ndryshme, gjate viteve AT&T si dhe kompani te tjera fitim prurese ose jo kane kontribuar ne ndertimin e metejshem.
 
Ne vitin 2007, zoteruesit e markes se regjistruar UNIX® eshte [[The Open Group]], nje korporate standartesh per industrine. Vetem sistemet qe jane plotesisht te pajisur me certifikate Single UNIX Specification kualifikohen si "UNIX®" (te tjeret quhen "Unix system-like" ose "Unix-like").
 
Gjate fundit te viteve 1970 dhe fillimit te viteve 1980, influenca e Unix ne qarkun akademik beri qe Unix te perdorej ne shkalle te gjere (sidomos varianti BSD, i cili e ka origjinen nga [[University of California, Berkeley]]) ndersa ne fushen tregtare, me i njohuri eshte is [[Sun Microsystems]]. Sot, perkrah sistemeve Unix te certifikuara, sistemet operative Unix-like si [[Linux]] dhe [[BSD]] jane shume te perhapure. Shpesh, "Unix tradicional" mund te perdoret per te pershkruar nje sistem Unix qe ka karakteristikat e Version 7 Unix ose [[UNIX System V]].
30

edits