Stacioni Hekurudhor i Nyjës së Lucknowt

Stacioni Hekurudhor i Nyjës së Lucknowt (emri zyrtar Lucknow NER, kodi i stacionit LJN) është një nga dy stacionet kryesore të qytetit të Lucknowt për trenat me binarë të gjerë. Stacioni i afërt dhe pothuajse në vazhdim të Hekurudhor Lucknow Charbagh, zyrtarisht i njohur si Nyja e Lucknowt ose Lucknow Jn NER (kodi i stacionit LJN), konsiderohet jo zyrtarisht si pjesë e stacioneve hekurudhore të Charbaghut. Është i vendosur në Charbagh në jug të qytetit. Fjala 'Char Bagh' i referohet katër kopshteve që ekzistonin aty më parë.[1] Nyja e Lucknowt (LJN) është e lidhur mirë me të gjithë qytetet e rëndësishme si Banglore, Chennai, Kalkuta, New Delhi, Bombeji, Jammu Tawi, Guwahati, Chandigarhu, Pune, Jaipuri dhe Bhopali. Lucknow JN ose stacioni LJN ka gjashtë platforma. Që nga 1 maji 2016, nga Stacioni LJN janë nisur, kanë përfunduar ose kanë kaluar më shumë se 160 trena ekspres (ose 23 palë trenash postarë /ekspresë), 28 trena super të shpejtë, 1 palë Shatabdi, 3 palë trenash Garib Rath express dhe 18 trena të ngadaltë pasagjerësh.[2] Më herët Nyja e Lucknowt ishte terminali për trenat e gjerësisë metrike të binarëve pasi pothuajse të gjitha linjat e zonës Veri-Lindore të Hekurudhës ishin me gjerësi metrike. Me shndërrimin e gjerësinë së binarëve të shumicës së këtyre linjave në binarë të gjerë 1676 mm nën projektin Unigauge, Nyja e Lucknowt nuk kishte ndonjë linjë me gjerësi metrike. Tani terminali për trenat e mbetur metrik është Nyja Lucknow Aishbagh (kodi i stacionit ASH). Nyja Lucknow Aishbagh ka gjithashtu edhe linja me binarë të gjerë.

Stacioni Hekurudhor i Nyjës së Lucknowt
लखनऊ जंक्शन
Lucknow Junction.jpg
Stacioni Hekurudhor i Nyjës së Lucknowt
Informacion i përgjithshëm
Statusi në punë
Tipi Stacion hekurudhor
Vendndodhja Indi
Adresa Charbagh, Lucknow, Uttar Pradesh
Qyteti Lucknow
Shteti Uttar Pradesh
Koordinatat 26°49′55″V 80°55′08″L / 26.832°V 80.919°L / 26.832; 80.919Koordinatat: 26°49′55″V 80°55′08″L / 26.832°V 80.919°L / 26.832; 80.919
Lartësia 126
Hapja 1914
Pronar Hekurudhat Indiane
Height
Lartësia 126
Architectural Arkitektura Indo-Saraçene
Informata tjera
Parking Po

SfondiRedakto

Në mënyrë informale, është i njohur si "Linja Chhoti", historikisht përfshin trenat Linjave hekurudhore Veri-Lindore të gjerësisë metrike, më parë nën Divizionin e Izzatnagarit, tani nën Divizionin e Lucknowt të Hekurudhës Veri-Lindore. Është stacioni terminal për trenat e binarëve të gjerë të Linjave Hekurudhore Veri-Lindore si Howrahu, Chennai Qendror dhe Bombej CST. Në këtë mënyrë, trenat që hyjnë në këtë stacion duhet të rikthehen për të dal nga stacioni nëse destinacioni i tyre është përtej Lucknowt. Ajo është një ndërtesë e veçuar, me një identitet të veçantë me gurë të kuq ranor, por pothuajse një vazhdimi i ndërtesës së stacionit kryesor të Stacionit Hekurudhor Lucknow Charbagh LKO. Stacioni Lucknow JN ose stacioni LJN ka gjashtë platforma. Platforma nr. 6 është e aksesueshme për dy rrotëshit, makinat rikshaw dhe makinat nëpërmjet një nënkalimik. Ky nënkalim është i treti i Hekurudhave Indiane pas stacioneve hekurudhore të Howrahut dhe Gorakhpurit. Që nga 1 maj 2016, më shumë se 160 trena ekspres (ose 23 palë trena postarwEkspres), 28 trena super të shpejtë, 1 palë të Shatabdit, 3 palë të ekspresit Garib Rath dhe 18 trena të ngadaltë pasagjerësh nisin nga, përfundojnë ose kalojnë përmes stacionit LJN.[2] Më parë nyja e Lucknowt ishte terminali për trenat e gjerësisë metrike të binarëve si pothuajse të gjithë linjat e Hekurudhës Veri-Lindore. Me ndryshimin e shumicës së këtyre linjave në binarë 1676 mm të gjerë nën projektin Unigauge, Nyja e Lucknowt nuk ka ndonjë linjë metrike. Tani terminali për trenat e mbetur të gjerësisë metrike është Nyja Lucknow Aishbagh (kodi i stacionit ASH). Nyja Lucknow Aishbagh ka gjithashtu linja binarësh të gjerë.

Stacioni Hekurudhor Lucknow Charbagh (LKO)Redakto

Stacioni Hekurudhor Lucknow Charbagh (emri zyrtar Lucknow NR, në gjuhën hindi: लखनऊ चारबाग़ रेलवे स्टेशन; në gjuhën urdu: لکھنؤ چارباغ ریلوے اسٹیشن; kodi i stacionit LKO,: ) është një nga dy stacionet kryesore hekurudhore të qytetit të Lucknowt në Uttar Pradesh të Indisë 26°49′55″V 80°55′08″L / 26.832°V 80.919°L / 26.832; 80.919 për trenat me binarë të gjerë. Është i vendosur në zonën e Charbaghut në jug të qytetit, nga e ka marr dhe emrin popullor. Fjalët 'Char Bagh' i referohen katër kopshteve që ekzistonin këtu para stacionit.[3] Qyteti i Lucknowt është i lidhur mirë me të gjitha metropolet dhe qytetet e tjera të rëndësishme si Bangalore, Chennai, Kalkuta, New Delhi, Bombeji, Jammu Tawi, Guwahati, Chandigarhu, Pune, Jaipuri dhe Bhopali gjithashtu nga Lucknow Charbagh (N.R.) ose Nyja e Lucknowt (N.E.R.). Emërtimet "Stacioni Hekurudhor Lucknow Charbagh" dhe "Stacioni Lucknow NR" përdoren për të njëjtin stacion hekurudhor me kodin LKO. Ky është një nga stacionet hekurudhore më të ngarkuara të Indisë. Në këtë stacion kalojnë më shumë 300 trena dhe nisen 85 trena pasagjerësh. Ky stacion u ndërtua mbi një plintë të ngritur, ka një planimetri drejtkëndore me portikë të dalë. Ka mjaft kulla dhe grupe kubesh të rrumbullakta të stilit Awadhi. Platformat e gjera, të ngritura kanë mjaft salla dhe dhoma për qëllime zyrash. Stacioni Hekurudhor Lucknow Charbagh (LKO) menaxhohet nga Divizioni i Lucknowt i Hekurudhës Veriore të Indisë. Trenat e menaxhuar nga Hekurudha Veriore e Indisë përfundojnë os kalojnë nëpërmjet këtij stacioni. Është gjithashtu zona kryesore për sistemin Hekurudhor Suburban Lucknow-Kanpur (MEMU). Ai ka nëntë platforma. Që nga 20 korriku 2016, më shumë se 320 trena (ose 146 palë trenash) (duke përfshirë 1 Duronto, 2 Rajdhani, 1 Shatabdi, 46 trena super të shpejtë d.m.th. 23 palë trena super të shpejtë, 3 Garib Rathë dhe 142 dhe 71 palë trena ekspresë) dhe 28 trena të ngadaltë pasagjerësh (ose 14 palë trena duke përfshirë MEMU dhe DEMU) nisën nga, përfunduan ose kaluan nëpër stacionin LKO.[4] Guri i themelit të ndërtesës së Stacionit Hekurudhor Lucknow Charbagh u vendos më 21 mars 1914 dhe u përfundua në vitin 1923. Një rol të rëndësishëm në dizajnin dhe projektimin e tij u luajt nga Chaubey Mukta Prasadi, një inxhinier këshillues për Lanebrown dhe Hulett. Ai ka një kopsht të madh përballë ndërtesës. Ai është një ndërtuar në Arkitekturën Indo-Saraçene që përzien elemente të arkitekturës Rajputiane, Arkitekturës Awadhi dhe asaj Mogule dhe ka pamjen e një pallati rezidencial. Një veçori unike e Stacionit Hekurudhor Lucknow Charbagh është se një pamje ajrore e ndërteësës së stacionit e tregon atë si një fushë shahu dhe kupolat dhe kolonat e ndërtesës duken si gurët e shahut.[5] Nga ana arkitekturore, ai është konsideruar si një nga stacionet hekurudhore më të bukur në Indi.[6] Stacioni Policor në Stacionin Hekurudhor Lucknow Charbagh mban çertifikatën ISO 9001.[7]

 
Stacioni Hekurudhor Lucknow Charbagh

Historia e Stacionit Hekurudhor Lucknow Charbagh (LKO)Redakto

Stacioni Hekurudhor Lucknow Charbagh, stacioni kryesor hekurudhor i Lucknowt, është konsideruar si një kryevepër arkitekturore. Dizajni strukturor i bujshëm i Stacionit Hekurudhor Lucknow Charbagh është një ndërtsë magjepsëse për turistët. I ndërtuar me një kosto të stërmadhe prej 7 000 000 rupish, ai u projektua nga J. H. Hornimen. Guri i themelit të Stacionit Hekurudhor Lucknow Charbagh u vendos nga peshkopi i Lucknowt në 21 mars 1914[8] Divizioni i Lucknowt drejtohet nga menaxheri divizional hekurudhor (Divisional Railway Manager - DRM). Më 23 prill 1867, u hap për trafikun seksioni 47 miljesh Lucknow-Kanpur. Ky seksion u bë pjesë e Hekurudhës Oudh Rohilkhand. Divizioni i tanishëm i Lucknowt, në vitin 1925 ishte pjesë e East Indian Railway deri në vitin 1952. Ai plotëson nevojat e transportit hekurudhor për shtetin më të populluar të Indisë, duke shërbyer 13 distrikte të Uttar Pradeshit, me një tërësi prej 1458.94 km, nëpërmjet 194 stacioneve. Stacioni Hekurudhor Lucknow Charbagh, deri në vitin 1867, ishte një kopsht. Ndërtesa e tanishme e stacionit u ndërtu në vitin 1926 me kube minare të dizajnit Saraçen, i menduar për tu harmonizuar me arkitekturën e veçantë të ndërtesave të rëndësishme historike të qytetit që i përkisnin periudhës së sundimit të Nawabëve të Oudhit. Godina u ndërtua me tulla të kuqe dhe ka një façatë të gjatë verandash të zbukuruara me harqe mogule.[9]

Shërbimet e trafikutRedakto

Rreth 160 trena ekspres (ose 23 palë trenash postarë /ekspres), 28 trena super të shpejtë, 1 palë Shatabdi, 3 palë të Garib Rath express dhe 18 trena pasagjerësh që nisen, përfundojnë ose kalojnë në stacionin LJN.[2]

Trenat nga Nyja e Lucknowt NE (LJN)Redakto

Rreth 100 trena të shpejtë nisin nga, përfundojnë ose kalojnë nëpër stacionin LJN. Disa nga trenat që nisen kalojnë ose mbërrijnë në Stacionin e Nyjës Hekurudhore të Lucknowt (LJN) janë listuar në tabelën në vijim.

Nr. i trenit Emri i Trenit Nisja Destinacioni
12003 Lucknow Swarna Shatabdi Stacioni i nisjes New Delhi
12583 Lucknow-Anand Vihar Double Decker Express Stacioni i nisjes Anand Vihar
12210 Kathgodam Kanpur Central Garib Rath Express - Kanpur
13019 Bagh Express - Kathgodam
12104 Lucknow Junction-Pune Superfast Stacioni i nisjes Pune
12533 Pushpak Express Stacioni i nisjes Bombeji
15015 Gorakhpur-Yesvantpur Express - Bangalore
12554 Vaishali Express - Barauni
12521 Raptisagar Express - Ernakulam
15045 Gorakhpur-Okha Express - Okha
12108 Lucknow-Lokmanya Tilak Terminus Express Stacioni i nisjes Bombeji
09014 Lucknow-Bandra Terminus Special Stacioni i nisjes Bombeji
19716 Lucknow-Jaipur Tri-Weekly Stacioni i nisjes Jaipur
12535 Lucknow Raipur Garib Rath Express Stacioni i nisjes Raipur
15204 Lucknow-Barauni Express Stacioni i nisjes Barauni
16094 Gomti Sagar Express Stacioni i nisjes Chennai
15009 Chitrakoot Express Stacioni i nisjes Jabalpur
12593 Lucknow Bhopal Garibrath Express Stacioni i nisjes Bhopal
15008 Krishak Express Stacioni i nisjes Varanasi

Shërbimet EMU-MEMU-DEMU nga Nyja e LucknowtRedakto

STACIONI SHËRBIMI
LJN-BARABANKI MEMU
LJN-KANPUR MEMU
LJN-Sitapur MEMU (i propozuar)
LJN-GONDA DEMU (i propozuar)

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "Historical Places in Lucknow". Arkivuar nga origjinali origjinali më 3 korrik 2006. Marrë më 27 tetor 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c "LJN/Lucknow Junction NER (6 PFs)". indiarailinfo.com. Marrë më 30 prill 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Historical Places in Lucknow". Arkivuar nga origjinali origjinali më 3 korrik 2006. Marrë më 27 tetor 2016. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "LKO/Lucknow Charbagh NR (9 PFs) Railway Station - Train Departure Timings - India Rail Info". India Rail Info. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Lucknow Railways Station -Charbagh -Welcome to the City of Nawabs - Lucknow Travel Guide". google.com. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "India's best railway stations". Rediff. 14 mars 2012. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Lucknow police station gets ISO-9001 certification". Yahoo! News India. IANS. 11 mars 2012. Arkivuar nga origjinali origjinali më 2 prill 2015. Marrë më 6 mars 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "Charbagh Station, Famous Charbagh Station, Charbagh Station Lucknow, Charbagh Railway Station, Charbagh Station of Uttar Pradesh". onlytravelguide.com. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ http://www.nr.indianrailways.gov.in/view_section.jsp?lang=0&id=0,1,263,314,316