Stenografia (nga greq. stenos = i ngushtë, dhe grafin = shkruaj) është një mënyrë shkrimi i shpejtë, me ndihmën e të cilit mund të shkruhet po aq shpejt, sa flitet. Ajo përdor shenja, shkurtime ose simbole për të paraqitur shkronjat, tingujt, fjalët ose fjalitë. Me ndihmën e stenografisë mund të shkruhet 75 % më shpejt se sa me shkrimin e zakonshëm. Një shkrim i shkurtër i shkruar në një copë letër quhet stenogram. Një njeri, që përdor këtë lloj shkrimi, është një stenograf.

Stenografi e lutjes së krishterë "Ati ynë", nga qv. 19

Stenografia është përdorur gjerësisht në të kaluarën, para shpikjes së aparateve inçizuese dhe diktuese. Deri në kohët e fundit, stenografia ka qenë pjesë themelore e ushtrimit sekretarial dhe ka qenë shumë e dobishme për gazetarët.

HistoriaRedakto

Llojet e stenografisëRedakto

Përdorimi i stenografisëRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto