Syfyri

vakt islam i ngrënë në agim gjatë Ramazanit
(Përcjellë nga Syfyr)

Syfyri (arabisht: سحور, romanizuar: suḥūr, fjalë për fjalë. 'i agimit', 'vakti para agimit'), është vakti i konsumuar herët në mëngjes nga myslimanët para agjërimit, para agimit gjatë ose jashtë muaji islam të Ramazanit. Vakti hahet para namazit të sabahut.[1] Syfyri korrespondon me iftarin - vaktin e mbrëmjes gjatë Ramazanit, duke zëvendësuar tre vaktet tradicionale në ditë (mëngjesi, dreka dhe darka), edhe pse në disa vende darka konsumohet edhe pas iftarit më vonë gjatë natës.

Një shembull i një tryeze syfyri jordaneze

Duke qenë vakti i fundit i ngrënë nga myslimanët para agjërimit nga agimi deri në perëndim të diellit gjatë muajit të Ramazanit, syfyri konsiderohet nga traditat islame si një përfitim i bereqetit në atë që i lejon agjëruesit të shmangë ngërçin ose dobësinë e shkaktuar nga agjërimi. Sipas një hadithi në Sahih el-Buhari, Enes ibn Malik ka transmetuar: "Profeti tha: "Hani syfyri se në të ka bereqet".[2]

Referime

Redakto
  1. ^ What is Ramadan? (në anglisht), marrë më 8 prill 2022
  2. ^ Sahih al-Bukhari 1923