Të qënurit ose qenie është një koncept jashtëzakonisht i gjerë që përfshin tiparet objektive dhe subjektive të realitetit dhe ekzistencës. Çdo gjë që merr pjesë në të qënurit quhet gjithashtu një "qenie", edhe pse shpesh ky përdorim është i kufizuar për entitetet që kanë subjektivitet (si në shprehjen "qenie njerëzore"). Nocioni i "të qenit" e ka, në mënyrë të pashmangshme ka qenë i pakapshëm dhe i diskutueshëm në historinë e filozofisë, duke filluar nga filozofia perëndimore me përpjekjet e para-Sokratëve për ta shpërndarë atë në mënyrë të kuptueshme.

Referime

Redakto
  • Gilson, Étienne (1952). Being and Some Philosophers (bot. 2nd corrected and enlarged). Toronto: Pontifical Institute of Mediaeval Studies (PIMS). {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Hobbes, Thomas (1904) [1651]. Waller, Alfred Rayney (red.). Leviathan: or, The matter, forme & power of a commonwealth, ecclesiasticall and civill. Cambridge: University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Kreyche, Robert J. (1959). First Philosophy: An Introductory Text in Metaphysics. New York: Holt, Rinehart and Winston. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)