Talibanët

(Përcjellë nga Talebanët)

Talebanët ose Talibanët, të cilët gjithashtu i referohen vetes me emrin e tyre shtetëror, Emirati Islam i Afganistanit, janë një lëvizje politike islamike, xhihadiste dhe pro-pashtuneAfganistan.

Flamuri i Talebanët

Ai sundoi afërsisht 3/4 e vendit nga 1996 deri në 2001, përpara se të përmbysej pushteti i tyre pas pushtimit nga Shtetet e Bashkuara. Ajo rimori Kabulin më 15 gusht 2021 pas viteve të kryengritjes dhe aktualisht kontrollon të gjithë vendin, megjithëse qeveria e saj nuk është ende e njohur nga asnjë vend. Qeveria talebane është kritikuar për kufizimin e të drejtave të njeriut në Afganistan, duke përfshirë të drejtën e grave dhe vajzave për të punuar dhe arsimuar.

Shiko edhe

Redakto

Referimet

Redakto