Një aftësi është një komponent i një kompetence për të bërë një lloj pune të caktuar në një nivel të caktuar. Aftësia e jashtëzakonshme mund të konsiderohet "talent". Aftësia është një potencial i lindur për të kryer disa lloje aktivitetesh, qofshin ato fizike apo mendore, qofshin të zhvilluara apo të pazhvilluara. Talenti shpesh është në kontrast me aftësitë dhe zotësinë , të cilat zhvillohen përmes të mësuarit.[1] Termi masiv aftësi i referohet komponentëve të kompetencës të fituar përmes një kombinimi të zotësisë dhe talentit.

Sipas Gladwell (2008)[2] dhe Colvin (2008),[3] shpesh është e vështirë të veçohet ndikimi i talentit nga ndikimi i stërvitjes së vështirë në rastin e paraqitjeve të jashtëzakonshme. Howe, Davidson dhe Sloboda argumentojnë se talentet janë të fituara dhe jo të lindura.[4] Individët e talentuar në përgjithësi shfaqin nivele të larta të kompetencës menjëherë vetëm në një gamë të ngushtë aktivitetesh,[5] që shpesh përfshijnë vetëm një drejtim ose zhanër të vetëm.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Standardized tests: Aptitude, Intelligence, Achievement". psychology.ucdavis.edu. Arkivuar nga origjinali më 21 nëntor 2015. Marrë më 2016-08-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Gladwell 2008.
  3. ^ Colvin 2008.
  4. ^ Howe, M. J.; Davidson, J. W.; Sloboda, J. A. (qershor 1998). "Innate talents: reality or myth?". The Behavioral and Brain Sciences. 21 (3): 399–407, discussion 407-42. doi:10.1017/s0140525x9800123x. PMID 10097018. S2CID 7656089. Marrë më 15 gusht 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Multitalented Creative People