Tatar (ose Tartarët[1]) është një emër kolektiv i dhënë  popujve turqë të Evropës lindore dhe të Azisë Veriore. Shumica e Tatarëve jetojnë në qendër dhe në jug të Rusisë, në Ukrainë, në Bullgari, në Kinë, në Kazakistan, në Rumani, në Turqi dhe në Uzbekistan.  Në fund të shekullit XX numëroheshin më shumë se tetë milionë. Ata janë gjithashtu një nga pesëdhjetë e gjashtë grupet etnike të identifikuara nga ana e Republikës popullore e Kinës. Ka disa lloje të Tatarëve. Sot, ndërmjet Tatarëve, mund të gjejmë myslimanë dhe të krishterët ortodoksë (sidomos në Rusi). Termi tartar ishte caktuar edhe në perëndim si konfuzion  i cili referohej popujve mongolë,[2] dhe i la vënd emrit  Tartaria pë rajonet e banuara nga popujt  turko-mongol.

Perhapja bashkëkohore e gjuhëve tatare.

Bibliografia

Redakto
  • Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. Güzel Amalrik, "Kujtimet e një Fëmijërije Tatare" Hutchinson, 1979 (ISBN 9780091398903)
  • Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. Xhefri E. Cole, " Tatars ", në të Grupeve Etnike të Evropës: një Enciklopedi, ABC-CLIO, 2011, f. 362-365 (ISBN 9781598843033)

Lidhje të jashtme

Redakto

Shënimet dhe referencat

Redakto
  1. ^ [1], nëcnrtl.fr
  2. ^ Toka dhe Njeriu, ose Përmbledhje Historike e Gjeologjisë, Gjeografisë dhe Etnologjisë së Përgjithshme, si hyrje në historinë Universale - Raca e Verdhë, faqja 452, tek Gallica