Teatri "Petro Marko" - teatër për pjese teatrale dhe kabare.

InformacioneRedakto

Teatri ka 130 vende. Teatri ka realizuar 230 shfaqje. Teatri eshte i ndertuar ne qender neVlorë në vitin 1977.

HistoriaRedakto

Historia e themelimit te Teatrit Profesionist te Dramës ne Vlore shënon 16 nëntor 1962, me rastin e 50-Vjetorit te shpalljes se Pavarësisë Kombëtare ne ketë qytet. Ky eveniment kulturor erdhi si rezultat i lëvizjes se gjere artistike ne vite, duke filluar me veprimtaritë e Klubit Patriotik “Labëria”, tek lëvizjet artistike te viteve ‘50-’60.

Premiera e pare e Trupës Profesioniste te Dramës Vlore: Drama “Fundosja e skuadrës ”Autor: Dramaturgu rus Korneiçuk. Regjisor: Kujtim Spahivogli.

Ne shkurt te 1999 ne 90 vjetorin e spektaklit te pare teatral ne qytetin tone, Teatri mori emrin e shkrimtarit te madh vlonjat, Petro Marko. Ne repertorin artistik te teatrit “Petro Marko, bëjne pjese jo vetëm vepra te autoreve shqiptare si AGOLLI, KADARE, HYSI, etj. por edhe ato te autoreve me fame botërore, si SHAKESPEARE, MOLIERE, GOGOL, BOMARSHE, PIRANDELLO, BRECHT, IONESCO, BORHERT, CHEHOV, MESINA, SALEMME, SARTRE, etj...; duke e bere ketë teatër një nga me te pasurit artistikisht ne shkalle kombëtare.

Ne aktivitetet kombëtare teatrale te zhvilluara, trupa teatrale e Vlorës ka marre pjese gjithnjë me nivel te larte artistik, duke marre shpesh here çmime për interpretimin e aktoreve dhe për regjine e skenografinë me te mire. Trupa teatrale “Petro Marko" ka dhënë shfaqje te ndryshme ne France, Itali,etj.

LiteraturaRedakto

BurimRedakto