Teli është një fije ose shufër metalike e vetme zakonisht cilindrike, fleksibël. Telat përdoren për të mbajtur ngarkesa mekanike ose sinjale telekomunikacioni dhe elektrike. Teli zakonisht formohet duke e tërhequr metalin përmes një vrime në një pllakë të prerë ose tërheqjeje. Matësit e telave vijnë në madhësi të ndryshme standarde, siç shprehen në termat e një numri matës. Termi 'tel' përdoret gjithashtu më lirshëm për t'iu referuar një grupi fijesh të tilla, si në "tel me shumë zinxhirë", i cili më saktë quhet një litar teli në mekanikë, ose një kabllo në energji elektrike.

Kabllo elektrike e sipërme. Përçuesi përbëhet nga shtatë fije çeliku (në qendër, rezistencë e lartë në tërheqje), të rrethuar nga katër shtresa të jashtme alumini (përçueshmëri e lartë). Diametri i kampionit 40mm.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto