Tesi Kamileri (6 janar 1901 - 2 tetor 1930) ishte e para femër e diplomuar në Universitetin e Maltës.

JetaRedakto

Kamileri lindi në një familje nga Sliema që ishin të arsimuar mirë . Një nga hallat e saj ishte inspektore e shkollave, ndërsa tre të tjerë drejtonin një shkollë private në Valetë . [1] Kamileri hyri në Universitetin e Maltës në tetor 1919, pas kurseve në letërsinë angleze, filozofinë dhe letërsinë latine. Ajo u diplomua B.Litt më 2 maj 1922. [2] Më vonë u martua me Edgar Staines OBE, një administrator në Universitetin e Maltës (Sekretari i Këshillit të Universitetit), me të cilin kishte katër fëmijë. Ajo vdiq në moshën 29 vjeç, më 2 tetor 1930.

Edicioni i 2 majit 1922 i Daily Malta Chronicle raportoi për diplomimin e saj, duke deklaruar "Mis Camilleri ishte dalluar shumë gjatë kursit të letërsisë, duke zbuluar vlera intelektuale dhe arritje të një rregulli të keq dhe ne e urojmë me zemër për suksesin e saj të merituar e cila ka fituar për të dallimin për të qenë zonja e parë e diplomuar në Universitetin e Maltës. " Në vitin 2007, Universiteti i Maltës emëroi një nga rrugëtimet e tij Vjal Tessie Camilleri për nder të saj.

ReferimeRedakto

  1. ^ Camilleri, Patricia (2007). "The Rise and Rise of the Female Graduate: Some milestones in tertiary education for women in Malta" (PDF). University of Malta (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 tetor 2018. Marrë më 25 mars 2019.
  2. ^ "Malta's first female graduate". Times of Malta (në anglisht). 25 nëntor 2007. Marrë më 31 mars 2019.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)