The Shining është një roman horror nga autori amerikan Stephen King. Publikuar në vitin 1977, ky është romani i tretë i King dhe libri i tij i parë bestseller. Suksesi i librit e shquajti King si një nga autorët më të mirë të zhanrit horror. Rrethanat dhe personazhet e librit janë ndikuar nga përvojat personale të King, përfshirë vizitën e tij në The Stanley Hotel më 1974 dhe marrjen e vetes nga pija. Romani u përshtat në një film të vitit 1980 me të njëjtin emër dhe më pas u ndoq nga një vazhdim libri, Doctor Sleep, publikuar në vitin 2013.

The Shining
AutorStephen King
ShtetiSHBA
GjuhaAnglisht
BotoiDoubleday
Faqe447
Përcjellet ngaDoctor Sleep 

The Shining vërtitet rreth jetës së Jack Torrance, një shkrimtar ambicioz që po përpiqet të lërë pijen i cili pranon punën e kujdestarit jashtë-sezoni të hotelit historik Overlook në Colorado Rockies. Familja e tij e shoqëron gjatë punës, përfshirë djalin e tij të vogël Danny Torrance, i cili zotëron "rrezatimin (the shining)", një grup aftësish mendore që e lejojnë atë të shikojë të kaluarën tmerruese të hotelit. Shumë shpejt, pasi një stuhi i lë të bllokuar nga bora, fuqitë mbinatyrore të hotelit ndikojnë gjendjen e Jack, duke vendosur në rrezik gruan dhe djalin e tij.