Një topuz është një armë e mprehtë, një lloj shkopi ose shufre që përdor një kokë të rëndë në fund të një doreze për të dhënë goditje të fuqishme. Një topuz zakonisht përbëhet nga një bosht i fortë, i rëndë, prej druri ose metali, shpesh i përforcuar me metal, me një kokë të bërë prej guri, kocke, bakri, bronzi, hekuri ose çeliku.

Topuze të ndryshme lindore, nga e majta: Bozdogan/buzdygan (osmanisht), tabar-shishpar (indian), shishpar (indian), shishpar (indian), gurz (indian), shishpar (indian).

Koka e topuzit ushtarak mund të formësohet me fllanxha ose pulla për të lejuar depërtimin më të madh të armaturës së pllakave. Gjatësia e topuzave mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme. Topuzët e këmbësorëve ishin zakonisht mjaft të shkurtër (dy ose tre këmbë, ose gjashtëdhjetë deri në nëntëdhjetë centimetra). Topuzët e kalorësisë ishin më të gjata dhe kështu më të përshtatshme për goditjet e marra nga kalë. Topuzët me dy duar mund të jenë edhe më të mëdha.

Macet përdoren rrallë sot për luftime aktuale, por shumë organe qeveritare (për shembull, Dhoma Britanike e Komunave dhe Kongresi i SHBA), universitete dhe institucione të tjera kanë topuz ceremonialë dhe vazhdojnë t'i shfaqin ato si simbole të autoritetit. Ata shpesh parakalohen në rituale dhe procesione akademike, parlamentare ose qytetare.

Etimologjia

Redakto

Fjala e mesme angleze "mace" vjen nga frëngjishtja "masse" (shkurt për "Masse d'armes") që do të thotë "çekiç i madh", një çekiç me një masë të rëndë në fund.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto