Ummu Umais ( Arabisht أُمُّ عُبَيْسٍ ), Umm Ubais ose Umm Ubejs ishte një sahabe e profetit Muhammed .

Ajo ishte një skllav në Mekë e cila ishte nga të konvertuarit e hershëm në Islam . Pas 614 u torturua në një përpjekje për ta detyruar atë të heqë dorë nga besimi i saj. [1] Ebu Bekri e bleu dhe e liroi atë. Kjo vepër ishte në përgjigje të protestës nga babai i Ebu Bekrit ndaj blerjes së këtyre skllevërve : "Unë shoh se po i lironi skllevërit e dobët. Pse nuk i lironi njerëzit e fuqishëm që mund t'ju mbrojnë dhe të përkujdesen? " Ebu Bekri u përgjigj: "Unë po përpiqem vetëm të bëj atë që mundem për hir të Zotit". [2]

Umm Ubejs kishte një motër, Haritha bint el-Muammil.[3]

Shënim . Ndonjëherë thuhet se Umm Ubejs ishte vajza e E-Nahdja . Kjo duket për shkak të formulimit të paqartë të Ibn Saadit. [4] Megjithatë, Ibn Ishaku e bën të qartë se Umm Ubejs dhe vajza e En-Nahdija ishin dy njerëz të ndryshëm, të cilët të dy u blenë dhe u morën nga Ebu Bekri. [5]

Shiko gjithashtuRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir volume 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina, p. 180. London: Ta-Ha Publishers.
  2. ^ Muhammad ibn Ishaq. Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad, p. 144. Oxford: Oxford University Press.
  3. ^ "Zunaira, Haritha bint Al-Muammil". www.eslam.de (në gjermanisht). Marrë më 13 maj 2017.
  4. ^ Ibn Saad/Bewley p. 180.
  5. ^ Ibn Ishaq/Guillaume p. 144.

Linqe te jashtmeRedakto