Meka (Arabisht: مَكَّة المكرمة Meqe-i Myqereme) është qyteti më i njohur dhe më i rëndësishëm Islam. Këtu lindi Muhammedi a.s dhe këtu gjindet faltorja e parë në historinë e njerëzimit dhe e përkushtuar All-llahut dhe quhet Ka'ba (në gjuhën tonë shqiptohet Qabja - trajta e pashquar: Qabe). Themelet e kësaj faltorje i vëndosi Profeti Ademi dhe mëtej, të dërguarit e Zotit Ibrahimi dhe djali i tij Ismaili.

Mekë
Meqe-i Myqereme
مكة المكرمة
Qytet
noform
Administrimi
Shteti Flamuri Arabia Saudite
Kryetari i Bashkisë Khalid bin Faisal Al Saud
Sipërfaqja dhe popullsia
Popullsia 1,675,368 banorë
Dendësia 2,200/km2 (5,700/sq mi) banorë/km2

Myslimanët e mbarë botës, gjatë kryrjes se namazit kthehen kah Qabja, ku edhe gjendet Xhamia e madhërueshme Mesxhid-yl Haram.

Të vizitohet Meka, është njëra nga pesë Shtyllat e Islamit dhe detyrë për të gjithë myslimanët që kanë mundësi ta plotësojnë Haxhillëkun.

Meka shtrihet në perendim të Arabisë Saudite, tetëdhjetë km larg nga Deti i Kuq.

Meka apo Mekës (i quajtur Mekë në tekstet e vjetra (zyrtarisht: el Meke-Mukarramah; arabisht: مكة المكرمة) është një qytet në Arabinë Saudite. Ajo ka një popullsi prej 1.294.167 (2004 regjistrimit). Qytetit ndodhet 73 kilometra në brendësi nga Jeddah , në luginën e ngushtë me rërë të Ibrahimit, 277 metra mbi nivelin e detit. Ai ndodhet 81 kilometra larg Detit të Kuq. Meka është qyteti shenjtë në botën islame. Çdo vit, miliona myslimanëve të marrë një pelegrinazh në Meke. Kjo është quajtur Haxh, ku ata ndjekin në gjurmët e Muhamedit. Taraweeh dhe Xhamia el-Haram, xhamia e shenjtë në Islam është vendosur këtu. Meka është e mbyllur për jo-myslimanët me përjashtim të disa gazetarëve të raportimit në haxh.

Meka vendi i shenjte i Myslimaneve

KulturaRedakto

Islami (ar.: إسلام islām nënshtrim ndaj Zotit; الإسلام al-islām Islami) është me përafërsisht 1,9 miliardë pjesëtar religjioni i dytë në botë pas krishterimit (2,1 miliard). Besimtarë e tij emërohen mysliman.

Islami është fe monoteiste, që definohet në bazë të Kuranit, i cili për myslimanët është fjala e pakorrigjueshme e Zotit. Burimi i dytë për myslimanët janë fjalët e Profetit Muhammed dhe praktika e tij (Synneti).

Islami pretendon të jetë praktikë jetësore e njeriut dhe metodologji e të menduarit të tij. Islami është fe e cila përfshin në përgjithësi çdo çështje jetësore. Me termin "Islam" nënkuptojmë-nënshtrim, dorëzim, ndërsa me termin "mysliman" nënkuptojmë atë që i është nënshtruar (dorëzuar) urdhrave të Allahut dhe njëkohësisht zbaton ligjet e Tij.

Shih edheRedakto