Profeti (greq. προφητης, pro+fitis - para+thënës) ose Pejgamberi (pers. پیامبر) është një njeri besimtar, me dhunti të thella morale dhe fuqi të madhe shprehëse, që flet nga frymëzimi hyjnor, duke zbuluar ose shpjeguar dëshirën e Perëndisë. Profeti mund të përkufizohet edhe njeriu i zgjedhur nga Perëndia, që u sjell njerëzve një (para) lajmërim të marrë prej tij nëpërmjet një vegimi, dëgjimi, ose ëndrre. Shpesh një profet quhet edhe paralajmërues, parashikues ose parathënës i së ardhmes.

Profeti Jeremia, nga Michelangelo Buonarroti

Shiko edheRedakto

ReferimeRedakto