Shtëpia e Saudit (arabisht: آل سُعُود, romanizuar: ʾĀl Suʿūd) është familja mbretërore në pushtet e Arabisë Saudite. Ai përbëhet nga pasardhësit e Muhamed bin Saud, themeluesi i Emiratit të Dirijes, i njohur si Shteti i Parë Saudit (1744–1818), dhe vëllezërit e tij, megjithëse fraksioni qeverisës i familjes udhëhiqet kryesisht nga pasardhësit e Abdulaziz bin Abdul Rahman, themeluesi modern i Arabisë Saudite.[1] Pozicioni më me ndikim i familjes mbretërore është Mbreti i Arabisë Saudite, një monark absolut. Familja në total vlerësohet të përbëhet nga rreth 15,000 anëtarë; megjithatë, shumica e pushtetit, ndikimit dhe pasurisë zotërohet nga një grup prej rreth 2,000 prej tyre.[2][3] Disa vlerësime të pasurisë së familjes mbretërore matin pasurinë e tyre neto në 1.4 trilion dollarë.[4] Kjo shifër përfshin kapitalizimin e tregut të Saudi Aramco, kompanisë shtetërore të naftës dhe gazit, dhe asetet e saj të mëdha në rezervat e karburanteve fosile.

Flamuri i dinastisë Saudite

Shtëpia e Saudit ka pasur tre faza: Emirati i Dirijes, Shteti i Parë Saudit (1744–1818), Emirati i Nexhdit, Shteti i Dytë Saudit (1824–1891), dhe Shteti i Tretë Saudit (1902–tani), i cili evoluoi në Mbretërinë e Arabisë Saudite në 1932 dhe tani ka ndikim të konsiderueshëm në Lindjen e Mesme. Familja ka pasur konflikte me Perandorinë Osmane, Sharifin e Mekës, familjen El RashidHa'il dhe shtëpitë e tyre vasalë në Nexhd, grupe të shumta islamike brenda dhe jashtë Arabisë Saudite dhe pakicën shiite në Arabinë Saudite.

Pasardhja e fronit të Arabisë Saudite ishte krijuar për të kaluar nga një djalë i mbretit të parë, Abdulaziz, tek tjetri. Mbreti Salman, i cili mbretëron aktualisht, së pari zëvendësoi princin e ardhshëm të kurorës, vëllain e tij Mukrin, me nipin e tij Muhammed bin Najef. Në vitin 2017, Muhamed bin Najef u zëvendësua nga Muhammed bin Selman, djali i mbretit Selman, si princ i kurorës pas një miratimi nga Këshilli i Besnikërisë me 31 nga 34 vota.[5][6] Monarkia ishte e trashëguar nga vjetërsia agnatike deri në vitin 2006, kur një dekret mbretëror parashikonte që mbretërit e ardhshëm sauditë do të zgjidheshin nga një komitet i princave sauditë. Kabineti i emëruar nga mbreti përfshin më shumë anëtarë të familjes mbretërore.

Referime

Redakto
  1. ^ "The House of Al Saud – A View of the Modern Saudi Dynasty". Frontline (në anglisht). PBS. 18 shtator 2015.
  2. ^ "HRH Princess Basma bint Saud bin Abdulaziz Al Saud". Hardtalk (në anglisht). BBC. 28 korrik 2011. Marrë më 7 prill 2013.
  3. ^ Milmo Cahal (3 janar 2012). "The Acton princess leading the fight for Saudi freedom". The Independent (në anglisht). Marrë më 3 janar 2012.
  4. ^ Ruth Umoh (18 gusht 2018). "This royal family's wealth could be more than $1 trillion". CNBC (në anglisht). Marrë më 23 maj 2021.
  5. ^ Martin Chulov; Julian Borger (21 qershor 2017). "Saudi king ousts nephew to name son as first in line to throne". The Guardian (në anglisht). ISSN 0261-3077. Marrë më 3 shtator 2019.
  6. ^ "Mohammed bin Salman becomes Saudi Crown Prince with 31 out of 34 votes" (në anglisht). Al Arabiya. 21 qershor 2017. Marrë më 3 shtator 2019.