Nexhdi ose Nexhid (Arabisht: نَجْدٌ‎) është një rajon historik në pjesën qendrore të Arabisë Saudite. Që nga Emirati i Dirijes, vepron si bazë për të gjitha fushatat e bashkimit nga Shtëpia e Saudit për ta sjellë Arabinë nën një politikë të vetme dhe jurisprudencën islame. Qyteti më i rëndësishëm është Riadi, kryeqyteti i Arabisë Saudite.

Vendodhja e rajonit të Nexhdit

Nexhdi historik u nda në tre rajone moderne administrative që përdoren edhe sot. Rajoni i Riadit që përfshin Uadin Hanifa dhe skarpatën Tuvaik i cili strehon drejt lindjes së el-Jamama me kryeqytetin saudit, Riad që nga viti 1824, dhe rajonin e Sudairit që ka kryeqendrën e tij në el-Maxhma'a. Njësia e dytë administrative, el-Kasim, strehon oazet pjellore dhe pemishtet e palmave të hurmës të shpërndara në malësitë e rajonit përgjatë Uadi Rummah në Nexhd qendrore me kryeqendrën e saj në Burejde (qyteti i dytë më i madh i Nexhdit) me rajonin e kontestuar historikisht nga Shtëpia e Rashidit për në veri të saj dhe Shtëpinë e Saudit në lindje dhe në jug të saj. Njësia e tretë administrative është Provinca Ḥail në veri, i cili përmban malet e Xhebel Shammar që strehon Hailin.

Shih edhe

Redakto