Alma Mater Studiorum - I Njohur si Univesiteti i Bolojës (UNIBIO) ishte Universiteti i parë në botë që u hap në vitin 1088 në BolonjaItalisë. Rektori i parë i këtij Universiti ishte Fredriko Barbarosa ne vitin 1158. Ky Universitet doli me Moton e Gjuhën Latine Alma Mater që do të thotë (Nëna e Studeteve nxites) me vonë ky Universitet u bë pjesë e qytetit të Padovës ne këtë Univesitet u shkolluan dhe u Arsimuan shumë figurante të Njohur të Historisë.

Logoja e Uníversitetit të Bolonjës
Universiteti i Bolonjës

Tani ne kete student dhe Rektori i Tanishem është Profesor Ivano Doingi.

Historia e Universitetit

Redakto

Universiteiti i Bolonjës ësht Universiteti më i vjetër në Evrop dhe në Botë, Studium ka lindur si një organizatë e pavarur, laike që zgjodhi mes nxënësve dhe mësuesve të financuara personalisht. Ata u organizuan në kolegje për mbështetje reciproke në mes të partnerëve të njëjtën kombësi (nationes), i ndarë në intramontani (ose citramontani) dhe ultramontane. Tashmë në shekullin e dymbëdhjetë ishin më shumë se 17 dhe 14 të ultramontane intramontane subnationes. Në dëshmi të kësaj, Archiginnasio pallat (e cila ishte në shtëpi për të Universitetit), është një kompleks crests heraldikë të pothuajse të 6000 studentëve. Ajo është gjithashtu ende aktiv nga Kolegji mbresëlënëse të Spanjës, sigurisht më të famshme nga bazat shumë në mes të trembëdhjetë dhe në shekullin e shtatëmbëdhjetë.

Dijetarët origjinën e Romake e mbledhjes duhet të dallohet ligjore thënë se komentatorët janë pyetur për të komentuar mbi kodet e lashtë të ligjit romak. Studimet fillestare u përqendruan më pas në ligj dhe në mesin e dijetarëve të parë e të cilit nuk ka dokumentacion janë Pepone, Irnerio dhe Graziano (canonum concordantia discordantium autor i manualit të parë të ligjit kanunit). Në 1158 Frederick I shpallur banesën Constitutio (ose Authentica banesën) me të cilin Universiteti ishte i mbrojtur si një vend të hulumtimit dhe studimit të pavarur nga çdo pushtet tjetër.

Nga shekulli i katërmbëdhjetë gjithashtu shtoi që dijetarët ligjore e logjikës, astronomisë, mjekësisë, filozofisë, aritmetikë, retorika, gramatika, dhe pastaj të teologjisë, greqisht dhe hebraisht.

Në shekullin e pesëmbëdhjetë, universiteti është pak, por mbahen Resize juristë prestigjioze të tilla si Andrea Alciato Në shekullin e gjashtëmbëdhjetë janë krijuar mësimet e para të "magjike natyrale", kjo është ajo që ne e njohim sot si shkencë eksperimentale. Pomponazzi ishin figura të shquara, i cili sfidoi pikëpamjet tradicionale e teologjisë mbështetur studimin e ligjeve natyrore dhe Ulisse Aldrovandi, i cili krijoi bazat e shkencave natyrore. Në të njëjtën kohë në universitet u bë një qendër e përsosmërisë për algjebër, me kyç, si Cardano dhe Scipione del Ferro.

Mjekësisë falë përparimit të madh për kontributin e Gaspare Tagliacozzi dhe Marcello Malpighi.

Fama e Universitetin Bolonjës e kishte bërë një destinacion për vizitorët dhe studiuesit. Në gjatë nëntë shekujve të historisë, mos harroni në mesin e studentëve të tij të shquar personalitete Dante Alighieri, Petrarch, Guido Guinizelli, Cino da Pistoia, Cecco d'Ascoli, Re Enzo, Salimbene e Parma, Coluccio Salutati dhe pastaj Thomas Becket, Paracelsus, Erasmus në Roterdam, Papa Nikolla V, Raymond i Peñafort, Albrecht Dürer, St Carlo Borromeo, Torquato Tasso, Carlo Goldoni.

 
Dante një ndrër Student më të Famshëm të Universiteti të Bolonjës

Fakultetet

Redakto
Fakullteti i Agrokulturës
Fakullteti i Arqitekturës
Fakullteti i Ekonomisë
Fakullteti i Drejtësis
Fakullteti i Gjuhëve te Huaja
Fakullteti i Mjeksisë
Fakullteti i Literatures
Fakullteti i Filozofisë
Fakullteti i Farmacísë
Fakullteti i Kriugjisë
Fakullteti i Shkencave Politike
Fakullteti i Psikolgjisë

Universiteti i Bolonjës është universiteti me i vjeter në Evropë dhe njëri ndër më të vjetrit në botë.

Njerzit e Njohur qe Studian ne Universtetin e Bolonjës

Redakto

Shih edhe

Redakto