Universiteti i Sarajevës është universiteti më i vjetër dhe më i njohur në Bosnje dhe Hercegovinë.

Universiteti i Sarajevës
University of Sarajevo
Univerzitet u Sarajevu
Универзитет у Сарајеву
Sarajevë.
Latin: Universitas Studiorum Saraievoensis
LlojiPublik
Themelimi1949
RektoriProf. dr. Rifat Shkrijeli [1]
Stafi akademik
1,302
Studentë30,866
Location,
KampusiUrban
AffiliationsShoqata evropiane e universiteteve
Faqja zyrtareunsa.baTransclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
Fakulteti Filozofik në Sarajevë

Histori

Redakto

Universiteti daton nga viti 1531, kur Gazi Husrev-beu në Sarajevë themeloi një Hanikah, si një shkollë e mesme e filozofisë sufiste, i cila në vitin 1537 u kompletua si një institucion në të cilin studioheshin shkencat islame. Lidhur me këtë janë zhvilluar tri disciplina klasike karakteristike për universitetet katolike: teologjia, drejtësia dhe filozofia, si dhe biblioteka universitare.

Në periudhën Austro-hungareze, 1887 - 1912 hapet edhe Shkolla, si një shkollë e lartë pesëvjeçare.[2]

Historia bashkëkohore e Universitetit të Sarajevës fillon me hapjen e institucioneve të para të arsimit të lartë fetar në prag të Luftës së Dytë Botërore. Në këtë periudhë hapen një varg institucionesh të arsimit të lartë si p.sh. Fakulteti i Bujqësi-Pylltarisë në vitin 1940, pastaj Fakulteti i  Mjekësisë në vitin 1944[2] . Pas Luftës së Dytë Botërore, në vitin 1946, rifilluan punën fakultetet e mjekësisë, fakulteti juridik si dhe Shkolla e Lartë Pedagogjike. Në vitin 1948 rifillon punën Fakulteti i Bujqësi - Pylltarisë, dhe në vitin 1949 rihapet Fakulteti Teknik.[2]

Me zgjedhjen e rektorit të parë, më 2 dhjetor të vitit 1949, Universiteti në Sarajevë edhe zyrtarisht rifilloi punën e tij.[2]

Anëtarët e universitetit

Redakto
 • Akademia e arteve
 • Akademia e arteve skenike
 • Fakulteti Arkitektonik
 • Fakulteti Ekonomik
 • Fakulteti Elektroteknik 
 • Fakulteti i kriminalistikës, kriminologjisë dhe studimeve të sigurisë
 • Fakulteti i shkencave politike
 • Fakulteti i sporteve dhe edukimit fizik
 • Fakulteti për trafik dhe komunikim
 • Fakulteti i studimeve mbi shëndetin
 • Fakulteti i Farmacisë
 • Fakulteti i filozofisë
 • Fakulteti i Ndërtimtarisë
 • Fakulteti i inxhinierise
 • Fakulteti i Mjeksisë
 • Akademia Muzikore
 • Akademia Pedagogjike
 • Fakulteti i bujqësisë
 • Fakulteti Juridik
 • Fakulteti i Shkencave Natyrore-matematikore 
 • Fakulteti i Stomatologjisë
 • Fakulteti i Pylltarisë
 • Fakulteti i Veterinarisë
 • Instituti për inxhinieri gjenetike dhe bioteknologji

Anëtarët e tjerë

Redakto
 • Qendra klinike Universitare në Sarajevë,
 • Biblioteka kombëtare dhe universitare e Bosnjës dhe Hercegovinës

Anëtarët e asociuar

Redakto
 • Fakulteti për administrimin
 • Fakulteti i Studimeve Katolike 
 • Fakulteti i shkencave islame
 • Instituti për hulumtimin e krimeve kundër njerëzimit dhe të drejtës ndërkombëtare
 • Instituti për histori
 • Instituti i Orientalistikës
 • Qendra Studentore Sarajevë

Qendrat universitare,

Redakto
 • Qendra Universitare Tele Informative UTIC
 • Qendra për të drejtat e njeriut (HRC)
 • Qendra ndërdisiplinore për studimet pasuniversitare, Universiteti në Sarajevë

Referime

Redakto