Universiteti i Sofjes, "St. Kliment Ohridski" (bullgarisht: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Sofijski universitet „Sv. Kliment Ohridski“) është institucioni më i vjetër i arsimit të lartë në Bullgari.

Universiteti i Sofjes, "St. Kliment Ohridski"
Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Latin: Universitas Serdicensis
Themeluar:1888
Tipi:Publik
Rektor:Anastas Gerdzhikov
Studentë:24,000
Kampusi:Urban
Website:Faqja Zyrtare
Rektorati i Universitetit të Sofjes (2011)

I themeluar më 1 tetor 1888, ndërtesa e universitetit është ndërtuar ndërmjet viteve 1924 dhe 1934 me mbështetjen financiare të vëllezërve Evlogi Georgiev dhe Hristo Georgiev (skulpturat e të cilëve tani paraqiten në fasadën e saj) dhe ka një sipërfaqe prej 18.624 m² dhe një total prej 324 lokalesh. Universiteti ka 16 fakultete dhe tri departamente, ku mbi 21,000 studentë marrin arsimin e tyre. Rektori aktual është Anastas Gerdzhikov.

Vazhdimisht është renditur si universiteti më i lartë në Bullgari sipas renditjes kombëtare dhe ndërkombëtare, duke qenë vazhdimisht në mesin e katër përqind më të mirë të universiteteve botërore sipas QS World University Rankings.

HistoriaRedakto

Fakultetet dhe departamentetRedakto

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto