Usein Bodaninsky (1 dhjetor 1877 - 17 prill 1938) ishte historiani, artisti, kritiku i artit dhe etnografi i Krimesë, drejtori i parë i Muzeut të Pallatit Bakhchisaray. Emri i plotë në stilin rus: Usein Abdrefievich Bodainsky (Rusisht: Усеин Абдрефиевич Боданинский); në Crimean Tatarisht: Üsein Abdurefi oğlu Bodaninskiy, Усеин Абдурефи огълу Боданинский. Mbiemri i tij është i rrjedhjes toponimike në gjuhën ruse dhe nënkupton "nga Bodana". 'Üsein' është një variant i 'Huseinit'.

Usein ka lindur në Krimea, në fshatin Badana (Bodana) të Simferopol uyezd (qarkut), Guvernator i Tauridës, Perandoria Ruse, tani Perovo (Qarku Simferopol).

Në vitin 1937 ai u arrestua, u akuzua për aktivitete nacionaliste anti-sovjetike dhe u qëllua pa gjyq, akuzuar shpejt sipas listave të shtënat e Stalinit, së bashku me një numër përfaqësuesish të tjerë të shquar të kulturës tatarike të Krimesë: Асан Сабри Авава, Якуб Аблямитов, Якуб Азизов, Осман Акчокраклы, Рамазан Александрович, Ягъя Байрашевский, Джафер Гафаров, Керим Джемалединов, Сулейман Идрисов, Ибраим Исмаилов, Абдулла Лятиф-заде, Февзи Мусаниф, Мамут Недим, Абдураим Самединов, Ильяс Тархан, Сервер Трупчу, Сеитджелиль Хаттатов, Билял Чагар etj.[1]

ReferimeRedakto