Vajtimi është shprehja[1] e një përvoje që është pasojë e një ngjarjeje në jetë që përfshin humbje,[2] duke shkaktuar pikëllim,[3] që ndodh si rezultat i vdekjes së dikujt, veçanërisht dikujt që u dashurua, megjithëse humbja nga vdekja nuk është ekskluzivisht shkaku i gjithë përvojës së pikëllimit.[4]

Vajza me një fustan zie duke mbajtur një fotografi me kornizë të babait të saj, i cili me sa duket vdiq gjatë Luftës Civile Amerikane.

Fjala përdoret për të përshkruar një kompleks sjelljesh në të cilat të ndjerit marrin pjesë ose pritet të marrin pjesë, shprehja e të cilave ndryshon sipas kulturave.[5] Veshja e rrobave të zeza është një praktikë e ndjekur në shumë vende, megjithëse shihen forma të tjera të veshjes. Ata që janë më të prekur nga humbja e një personi të dashur shpesh vëzhgojnë një periudhë zie, e karakterizuar nga tërheqja nga ngjarjet shoqërore dhe sjellje e qetë dhe respektuese. Njerëzit mund të ndjekin traditat fetare për raste të tilla.

Vajtimi mund të zbatohet për vdekjen ose përvjetorin e vdekjes së një individi të rëndësishëm si një udhëheqës lokal, monark, figurë fetare ose anëtar i familjes. Në një rast të tillë mund të ndodhë zija shtetërore. Vitet e fundit, disa tradita i kanë lënë vendin praktikave më pak strikte, megjithëse shumë zakone dhe tradita vazhdojnë të ndiqen.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Robben, Antonius C. G. M. (4 shkurt 2009). Robben, Antonius C. G. M. (red.). Death, Mourning, and Burial A Cross-Cultural Reader (Ebook). Wiley. fq. 7. ISBN 9781405137508. Marrë më 28 maj 2021. In Death, Mourning, and Burial, an indispensable introduction to the anthropology of death, readers will find a rich selection of some of the finest ethnographic work on this fascinating topic... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Brennan, Michael (14 janar 2009). Mourning and Disaster Finding Meaning in the Mourning for Hillsborough and Diana (Ebook). Cambridge Scholars Publications (publikuar 2008). fq. 2. ISBN 9781443803793. Marrë më 28 maj 2021. The Hillsborough stadium disaster of 15 April 1989 and the death of Princess Diana on 31 August 1997 sparked expressivist scenes of public mourning hitherto unseen within the context of British society... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Robben, Antonius C. G. M. (4 shkurt 2009). Robben, Antonius C. G. M. (red.). Death, Mourning, and Burial A Cross-Cultural Reader (Ebook). Wiley. fq. 7. ISBN 9781405137508. Marrë më 28 maj 2021. In Death, Mourning, and Burial, an indispensable introduction to the anthropology of death, readers will find a rich selection of some of the finest ethnographic work on this fascinating topic... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Hugstad, Kristi (26 korrik 2017). "Grieving Losses Other Than Death". www.huffpost.com. Arkivuar nga origjinali më 28 maj 2021. Marrë më 28 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Robben, Antonius C. G. M. (4 shkurt 2009). Robben, Antonius C. G. M. (red.). Death, Mourning, and Burial A Cross-Cultural Reader (Ebook). Wiley. fq. 7. ISBN 9781405137508. Marrë më 28 maj 2021. In Death, Mourning, and Burial, an indispensable introduction to the anthropology of death, readers will find a rich selection of some of the finest ethnographic work on this fascinating topic... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)