Varg numerik në kuptimin e lirë është ç'do renditje e numrave të zgjedhur njëri pas tjetrit nga ndonjë bashkësi e caktuar.

Dy llojet më të rëndësishme të vargjeve janë:

  • progresioni aritmetik te i cli ndryshimi në mes ç'do dy anëtarëve të njëpasnjëshëm është numër konstant i cili quhet edhe diferencë e vargut aritmetik


ku është diferenca.

  • progresioni gjeometrik te i cili herësi i ç'do dy termave ose anëtarëve të vargut është një numër konstant i cili quhet edhe herës i vargut respektivisht progresionit gjeometrik

ku është herësi. [1]Rregulla per percaktimin e anetarit te ardhshem eshte "SHTO.." OSE "+.."

Vargu i pafundëmRedakto

Varg i pafundëm numerik quhet pasqyrimi , përkatësisht
.

Vargjet e pafundme shënohen me shkronja ë vogla p.sh ose shkurt ose ose .[1]

E-to-the-i-pi.svg Ky artikull në lidhje me matematika është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.


Burimi i të dhënaveRedakto

  1. ^ a b Ismet Dehiri : Matematika I dhe II. Prishtinë, 1979

Vargu i cili ka numër të pafundëm termash quhet varg i pafundem.