Vdekja me zierje është një metodë ekzekutimi në të cilën një person vritet duke u zhytur në një lëng të vluar. Megjithëse nuk është aq e zakonshme sa metodat e tjera të ekzekutimit, vlimi deri në vdekje është praktikuar në shumë pjesë të Evropës dhe Azisë. Për shkak të procesit të gjatë, vdekja nga vlimi është një metodë jashtëzakonisht e dhimbshme e ekzekutimit.

Banditi Ishikawa Goemon vdiq me zierje për përpjekjen për vrasje të kryekomandantit Toyotomi Hideyoshi në Japoninë e shekullit të 16-të.

Ekzekutimet e këtij lloji shpesh kryheshin duke përdorur një enë të madhe si kazan ose një kazan të mbyllur të mbushur me një lëng të tillë si uji, vaji, katrani ose llomaja.

Ekzekutimi me zierje u prezantua në vitin 1531 si një metodë e ekzekutimit (Statuti 22) për vrasësit e helmeve në Parlamentin Anglez nën Henri VIII, por u shfuqizua pas vdekjes së tij në vitin 1547. Në Japoninë e shekullit të 16-të, banditi legjendar japonez Ishikawa Goemon u fut në një kazan të madhe në formë kazani. Ekzekutimi i tij publik, i cili mund të përfshinte të gjithë familjen e tij, u krye pasi ai nuk arriti të vriste kryekomandantin Toyotomi Hideyoshi.

Kohët e fundit më 2002, ambasadori britanik në Uzbekistan Craig Murray akuzoi regjimin uzbek Karimov për vrasjen e gazetarit të opozitës Mufazar Avazov duke u zier, pasi një patolog britanik identifikoi imazhet e plagëve të Avazovit të vdekur si identike me ato të shkaktuara nga vlimi.[1]

ReferimeRedakto

  1. ^ "Uzbekistan: Two Brutal Deaths in Custody" (në anglisht). Hrw.org. Marrë më 6 janar 2015.