Veksilologjia është disiplinë shkencore e cila merret me studimi i historisë, simbolikës, përdorimin dhe përfaqësimin e flamujve. [1] Termi është një sintezë e fjalës latine vexillum ("flamur") dhe prapashtesa greke -logia ("studim"). [2]

Flamuri i Federatës Ndërkombëtare të Shoqatave Veksilologjike.

Një njeri që studion flamujtë është një veksilolog, ai që harton ose dizajnon flamuj është një veksilograf, ndërsa arti i punimit të flamurit quhet veksilografi. Ai që është admirues i përgjithshëm i flamujve duke u nisur nga hobi është një veksilofil.

Veksilologjia si disiplinë shkencore është mjaftë e re. Për herë të parë është formalizuar në vitin 1961 nga ana e Whitney Smith, një studiues i apasionuar i flamujve. [3] [4] Para kësaj kohe, studimi i flamujve është konsideruar në përgjithësi pjesë e heraldikës.

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Smith, Whitney. Flags Through the Ages and Across the World New York: McGraw-Hill, 1975. Print.
  2. ^ "About Vexillology - The Flag Institute". The Flag Institute (në anglishte britanike). Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2018. Marrë më 2018-06-01.
  3. ^ Vulliamy, Elsa (15 dhjetor 2015). "Which flag is it? Take our quiz to find out" (në anglisht). Marrë më 13 mars 2016.
  4. ^ "Vexillology". www.crwflags.com (në anglisht). Marrë më 2017-11-03.