Via Salaria apo rruga Salaria ka qene një rruge e vjetër ne rrjetin e rruge romake ne Itali.

Route of Via Salaria (in gray).

Sipas shume gjasave nis nga Roma (nga Porta Salae e Aurelian Walls) te Castrum Truentinum (Porto d'Ascoli) ne Adriatic coast - një distance prej 242 km. The road also passed through Reate (Rieti) and Asculum (Ascoli Piceno). Via Salaria e merr emrin e saj nga fjala latine per fjalen "kripe", since it was the route by which the Sabines came to fetch salt from the marshes at the mouth of the Tiber, një rrugët e lashta të kripës in Evrope. Disa historiane e konsiderojnë Salaria dhe tregtisë me kripë të ketë qenë origjina e vendbanimit të Romës. Disa disa mbetje ende ekzistojnë nga pjesët malore të rrugës. Një rrugë moderne me këtë emër, pjesë e autostradës SS4, kalon 51 km nga Roma për në Osteria Nuova.

Urat romake Redakto

Për një vështrim te vendndodhjes së urave romake, shih Lista e urave romake.

Ka ende mbetje te disa urave romake perçegjatë rrugës, përfshi këtu edhe Ponte del Gran Caso, Ponte della Scutella, Ponte d’Arli, Ponte di Quintodecimo, Ponte Romano (Acquasanta), Ponte Salario dhe Ponte Sambuco.

Shih edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

Stampa:List of Roman roads

41°54′00″N 12°28′59″E / 41.900°N 12.483°E / 41.900; 12.483