Wikipedia:Faqja kryesore/A e dini se/2015/13

Jeronim De Rada


  • ... Jeronim De Rada është një nga studiuesit e parë shqiptarë të strukturës gramatikore të gjuhës shqipe sepse në të dy veprat gramatikore që hartoi (1870, 1894) vuri në dukje tipare të ndryshme dhe veçori të dialektit arbëresh ?
  • ... gjeli është një simbol universal i diellit për shkak se e kënduara e tij lajmëron ardhjen e agimit?
  • ... është thënë se pas futjes së domates në Evropë zyra e Sir Walter Raleigh kishte hartuar një plan për të realizuar pagëzimin e domates në Pallatin e Mbretëreshës Elizabeth me emrin "Mollë Dashurie"?
  • ... libri "Nëna Kosovë" është një nga përshkrimet e sinqerta dhe romantike të autorit Vasfi Samimi për vitet 1938-1943?
  • ... zymbyli është lulja më aromatike nga të gjitha lulet e pranverës dhe vaji i tij përdoret si përbërës i parfumeve ?
  • ... forma elipsoide e tokës është marrë nga Veriu dhe Jugu sepse forca e gravitetit që e kishte zbuluar shkencëtari anglez Isaac Newton ushtrohet në të dy polet ?
  • ... nëse e filloni ditën me një tas me drithëra apo me qull sipas shkencëtarëve mund t'i shtoni disa vite në jetën tuaj ?
  • ... në vitin 1892 John Froelich ndërtoi traktorin e parë praktik me benzinë në Qarkun Clayton, Iowa , SHBA ?
  • ... dafina (bimë) nxit humor të mirë , rregullon tretjen dhe zvogëlon rrezikun nga sëmundjet kardiovaskulare ?