William V, Princi i Wied (gjermanisht: Wilhelm Adolph Maximilian Karl Fürst von Wied; 22 gusht 1845 – 22 tetor 1907) ishte një zyrtar dhe politikan gjermane,  i biri i Herman, Princi i Wied. Ai ishte babai i William, Princi i Shqipërisë dhe vëllai i Mbretëreshës Elizabeta të Rumanisë.

Jeta e hershme Redakto

William ishte fëmija i dytë dhe djali i parë i Herman, Princi i Wied (1814-1864), biri i Johann August Karl, Princi i Wied dhe Princeshës Sophie Auguste e Solms-Braunfels, dhe bashkëshortes së tij, Princesha Marie e Nassau (1825-1902), e bija e William, Duka i Nassau me gruan e tij të parë Princeshën Louise e Saxe-Hildburghausen. Përmes nënës së tij ai ishte pasardhës i William IV së Holandës dhe George II e Britanisë së Madhe.

Karriera ushtarake  Redakto

Gjatë Luftës Austro-Prussian në vitin 1866, ai ishte një rreshter i shtabit te përgjithshëm i ushtrisë. Gjatë 1870-71 ai mori pjesë në Luftën Franco-Prussiane.

Mes viteve 1893 dhe 1897 ai ishe komisioner ushtarak perandorake dhe Shefi i infermierëve vullnetar në ushtri. Në 1893, ai u caktua si gjeneral i Përgjithshëm i Këmbësorisë.

Politikë Redakto

Politikisht, William ishte një mbështetës i politikës koloniale. Në mes të vitit 1891 dhe 1892 ai ishte kryetari i komisionit gjerman anti-skllavërisë. Ky i financuar përfshijnë ekspeditave të pashkelur zonat në Afrikë. Që nga viti 1897, ai ishte një anëtar i Kolonial të Këshillit. William ishte bashkë-themelues dhe nga 1898 deri 1901 Presidenti i Marinës League.

Mes viteve 1875 dhe 1886 ai ishte Marshall i Rhine Krahinë në parlament. Ai ishte nga 1888 të 1894 dhe nga 1899 deri 1901 Kryetari i Parlamentit të Rhine Krahinë. Që nga viti 1878, ai ishte anëtar i Dhomës së Lordëve të Prusisë. Ai ishte president aty, nga 1897 deri 1904.

Martesa Redakto

 
William me familjen e tij

William u martua më 18 korrik 1871 në Wassenaar, me princeshën Marie së Holandës (1841-1910), e bija e Princit Frederik së Holandës (1792-1839), i cili ishte i bir i dytë të William I i Holandës, dhe bashkëshortes së tij, princesha Louise e Prusisë (1808-1870), e bija e Frederick William III të Prusisë.

Ata patën gjashtë fëmijë:

  • Frederick William, Princi i Wied (27 qershor 1872 – 18 qershor 1945) u martua me princeshën Pauline e Württemberg (1877-1965), patën trashëgimtarë.
  • Princi Leka e Wied (28 Maj 1874 – 15 janar 1877)
  • William, Princi i Shqipërisë (26 Mars 1876 – 18 prill 1945) u martua me  princeshën Sophie të Schönburg-Waldenburg (1885-1936), patën trashëgimtarë.
  • Princi Viktor i Wied (7 dhjetor 1877 – 1 Mars 1946) u martua me konteshën Gisela e Solms-Wildenfels (1891-1976), patën trashëgimtarë.
  • Princesha Louise e Wied (24 tetor 1880 – 29 gusht 1965).
  • Princesha Elizabeta e Wied (28 janar 1883 – 14 nëntor 1938).

Titujt Redakto

  • 22 gusht 1845 – 5 Mars 1864: Lartësia e Tij e Qetë Princi William i Wied
  • 5 Mars 1864 – 22 tetor 1907: Lartësia e Tij e Qetë Princi i Wied

Prejardhja Redakto

Shënime dhe burimet Redakto