William i Baskerville (Italisht: Guglielmo da Baskerville) është personazh fiktiv në romanin mister-historik The Name of the Rose nga Umberto Eco.

Në këtë libër, autori përshkruan karakteristikat e William me atë të Sherlock Holmes në A Study in Scarlet nga Arthur Conan Doyle.

Jeta dhe vdekjaRedakto

Vite para ngjarjeve kryesore të romanit, si një gjyqtar i inkvizionit, William kryesoi disa prova në Angli dhe Itali, ku ai u dallua nga perspektiva e tij së bashku me përulësi të madhe. Në shumë raste Willam vendosi se i akuzuari ishte i pafajshëm. Në një nga rastet e tij më pasuese, William nuk pranoi të dënojë një njeri me akuza të herezisë, pavarësisht kërkesave të gjyqtarit Bernardo Gui. Akuzat për herezi buronin nga përkthimi i një njeriu të një libri grek që kundërshtonte shkrimet e shenjta. Megjithë thirrjet e tij ndaj Papës, William u burgos dhe u torturua deri sa të rekuperohej, nga ana tjetër duke çuar në vdekjen e përkthyesit me djegje. Megjithëse ai u largua nga roli i tij si një gjyqtar, tortura e tij dhe vdekja e të akuzuarit mbeten të freskëta në mendjen e tij.

Në vitin 1327, William dhe Adso udhëtojnë në një manastir Benedikti në Italinë Veriore për të marrë pjesë në një debat teologjik midis françeskanëve dhe emisarëve Papalë mbi varfërinë e Krishtit. Kjo abati është duke u përdorur si një ambasadë midis Papës Gjon XXII, dhe Fretërve të Vogël, të cilët dyshohen për herezi.

Abati krenohet me një scriptorium të famshëm ku kopjojnë fletushka, përkthen ose ndriçojnë libra. Pas një varg vdekjesh të papritura, abati kërkon ndihmë nga William, i cili është i njohur për fuqitë e tij deduktive, për të hetuar vdekjet. William është tërhequr me dëshirë nga sfida intelektuale dhe dëshira e tij për të kundërshtuar frikën e një fajtori demonik. William gjithashtu shqetësohet se abati do t'i thërret zyrtarët e Inkuizicionit nëse misteri mbetet i pazgjidhur.

Pas ngjarjeve të The Name of the Rose, Adso dhe William ndahen, me Adso që tregonte përrallën para vdekjes së tij. Jemi informuar afër fundit të librit se William kishte vdekur më herët gjatë një Murtajë në Evropë.