Conan doyle.jpg

Sir Arthur Conan Doyle DL Ignatius (22 maj 1859 - 7 korrik 1930 ishte një mjek dhe shkrimtar britanik, më e theksuar për tregimet e tij rreth Holmes Sherlock detektivë, të konsideruar në përgjithësi një moment historik në fushën e fiction krimit, dhe për aventurat e Profesor Challenger. Ai ishte një shkrimtar pjellor të cilit veprat e tjera përfshijnë tregime science fiction, drama, romances, poezi, jo-fiction dhe romane historike. Njihet si lideri i letërsisë moderne.

Jeta e hershmeRedakto

Arthur Conan Doyle ka lindur më 22 maj 1859 në 11 Vendi Picardy, Edinburg, Skoci. Babai i tij, Charles Altamont Doyle, ishte me prejardhje irlandeze anglisht, dhe nëna e tij, Maria Lindi Foley, ishte irlandeze. Ata u martuan në 1855. Në 1864 familja u shpërndanë për shkak të alkoolizmit rritje Charles dhe fëmijët ishin strehuar përkohësisht nëpër Edinburgut. Në vitin 1867, familja u mblodhën përsëri dhe jetuan në banesa shumëkatëshe të errëta në 3 Place Sciennes.

Edhe pse ai është përmendur tashmë si "Conan Doyle", origjina e këtij mbiemrit përbërë është e pasigurt.Hyrja në të cilën pagëzimi i tij është regjistruar në regjistrin e katedrales së Shën Marisë në Edinburg jep "Arthur Conan Ignatius", si emrin e tij të krishterë, dhe thjesht "Doyle" si mbiemrin e tij. Ajo gjithashtu emrat Michael Conan si nun i tij.

Përkrahur nga xhaxhallarët e pasur, Conan Doyle u dërgua në katolike Hodder jezuit përgatitore Place shkollës, Stonyhurst, në moshën nëntë (1868-1870). Ai pastaj vazhdoi të Stonyhurst Kolegjin deri në vitin 1875. Nga 1875-1876, ai ishte arsimuar në shkollë jezuit Matutina Stella në Feldkirch, Austri.