Xhamia e Fatih Sulltan Mehmetit

xhami

Xhamia e Fet'hijes ose Xhamia Sultan Mehmed Fatih e Krujës është një xhami e epokës otomane ndërtuar para vitit 1481. Kjo është pranë hyrjes së Kalanë e Krujës dhe Muzeut Skenderbeu.

Xhamia Fet'hie

Xhamia Fet'hije mban emrin e sulltanit turk Mehmed II. Pasi u shkatërrua në vitin 1831, xhamia u rindërtua për popullatën shqiptare lokale në bazë të sundimit të sulltan Mahmudit II.

Në vitin 1917, minarja e xhamisë Fet'hije, i cili ishte i njohur si një të bukur vetëquajtur një, u shkatërrua në rrethana klimatikale. Deri në vitin 1937, xhamia është përdorur një shtëpi adhurimi për myslimanët shqiptarë. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, xhamia Fet'hije ishte keqtrajtuar dhe municionet kishte beed ruajtur brenda xhamisë. Gjatë sundimit të diktatorit komunist Enver Hoxha pas vitit 1944, xhamia kalbur.

Sot, i xhamisë Fet'hije, vetëm pjesët e poshtme të mureve dhe minaren mbeten.

ReferimetRedakto

  • Machiel Kiel: Ottoman architecture in Albania (1385–1912). In: Research Centre for Islamic History, Art and Culture (Hrsg.): Islamic art series. Band 5. Istanbul 1990, ISBN 92-9063-330-1, Fatih Camii, S. 179 f.