Xhemal Farka (Tiranë, 1913 - 1948) ka qenë gazetar e publicist i viteve 1930', i njohur për shkrimet satirike në dialekt tirons me nofkën Sula i Fajes.

BiografiaRedakto

U lind në gjirin e një familjeje qytetare në Tiranë, i biri i Hamdi Farkës.[1] Pas Institutit “Harry Fultz” në Tiranë, kishte mbaruar Universitetit Amerikan të Beirutit me bursë të dhënë nga Sotir Kolea për të studiuar koloninë shqiptare të atjeshme, kishte qenë gazetar në Radio Bari dhe kishte punuar për Zërin e Amerikës në Jeruzalem.[2]

ReferimeRedakto

  1. ^ Marsida T. Najdeni (3 gusht 2018). "Xhemal Farka, heroi dhe intelektuali i heshtur tironas". radiandradi.com.
  2. ^ Fatmira Nikolli (13 dhjetor 2019). "Xhemal Farka / Gazetari që zhduku komunizmi, e motra mbulohej me burkë dhe e kërkonte natën". gazetashqiptare.al.