Abaza Siyavuş Pasha (vdiq më 23 shkurt 1688) ishte një vezir i madh afatshkurt i Perandorisë Osmane, i cili mbajti postin gjatë një prej periudhave më kaotike të perandorisë.

Abaza Siyavuş Pasha
Veziri i Madh i Perandorisë Osmane
Në detyrë
18 shtator 1687 – 23 shkurt 1688
MonarkuSulejmani II
Paraprirë ngaSarı Süleyman Pasha
Pasuar ngaAyaşlı Ismail Pasha
Të dhëna vetjake
Vdiq më23 shkurt 1688
Kostandinopoja, Perandoria Osmane
NënshtetësiaOsman

Vitet e hershmeRedakto

Ai ishte me origjinë abhaze. Ai ishte një shërbëtor i Mehmed pashë Qyprilliut, një vezir i madh i aftë që vdiq në vitin 1661. Duke u martuar me vajzën e tij, ai u bë i afërm i familjes së fuqishme Qyprilliu. Së bashku me kunetërit e tij (Fazil Ahmed pashë Qyprilliu dhe Fazil Mustafa Pashë Qyprilliu), ai mori pjesë në një sërë fushatash ushtarake. Në vitin 1684, Buda (një pjesë e Budapestit, kryeqyteti i Hungarisë moderne, atëherë pjesë e Perandorisë Osmane) ishte rrethuar nga austriakët nën komandën e Maksimilianit. Siyavuş Pasha sulmoi austriakët dhe i detyroi ata të hiqnin rrethimin. Kjo ishte një nga fitoret e pakta turke në Luftën e Madhe Turke.[1]

Si vezir i madhRedakto

Sulltani osman Mehmed IV ("Gjuetari") ishte i pavëmendshëm ndaj çështjeve shtetërore, veçanërisht në luftë. Ushtarët si dhe nënshtetasit e tjerë të perandorisë e akuzuan atë si dhe vezirin e madh Sarı Süleyman Pasha për dështimet në luftë. Në vitin 1687, ushtria u kthye nga fronti dhe organizoi një grusht shteti në të cilin sulltani dhe veziri i madh u detyruan të abdikonin dhe të jepnin dorëheqjen, përkatësisht. Siyavuş u bë veziri i ri i madh më 18 shtator dhe Sulejmani II u bë sulltani i ri më 8 nëntor. Sidoqoftë, Siyavuş nuk ishte i suksesshëm si vezir i madh. Ai nuk arriti të kontrollonte trupat që kishin fushuar në periferi të Kostandinopojës. Ushtarët kërkuan pagesën e shpërblimit të pagës (pagesat tradicionale të sulltanëve të rinj, turqisht: Cülus bahşişi). Por thesari nuk ishte në gjendje të bënte pagesën dhe ushtarët shkaktuan trazira në qytet. Megjithëse Siyavuş ishte kandidati i tyre për këtë post, ata shpejt filluan të kundërshtojnë Siyavuş dhe kunatin e tij Köprülü Mustafa Pasha. Jeniçerët bastisën shtëpinë e tij dhe e vranë më 23 shkurt 1688.[2]

Shih gjithashtuRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Ayhan Buz: Osmanlı Sadrazamları, Neden Kitap, İstanbul,009, ISBN 978-975-254-278-5, pp 129–130
  2. ^ Prof. Yaşar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye tarihi Cilt III, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991 p 199-201