Abdullah Pashë Taushani

politikan shqiptar

Abdullah Pashë Taushani i Elbasanit ishte anëtar i Këshillit Suprem të Forcave të Armatosura të Ali Pasha. Antarë të tjerë të këshillit ishin edhe Myftar Pasha, Veli Pasha, Xheladin bej Ohri dhe një numër i njerëzve të tij të besuar si Hasan Dervishi, Halil Patrona, Omar Vrioni, Meço Bono, Ago Myhyrdari, Thanas Vaja, Veli Gega dhe Tahir Abazi.[1]

Mes vitit 1812 dhe 1813, Abdullah Pasha, në cilësinë e Sanxhakut të Elbasanit (afërsisht e barabartë me "guvernatorin e qarkut"), angazhoi procesin e higjienizimit të qytetit duke pastruar ujin dhe kanalet e ujrave të zeza duke filluar nga brenda Kalasë së Elbasanit dhe duke përfunduar në depozitimin e tyre në lumin Shkumbin.[2]

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Vaja, Thanas Ali (2010). Studime Historike. Shqipëri: Universiteti Shteteror i Tiranes. f. 41; 140.
  2. ^ Kodiku i Elbasanit. Albania: AQSH. 1813.