Aftësitë e mbijetesës janë teknika që përdoren për të mbështetur jetën në çdo lloj mjedisi natyror ose mjedisi të ndërtuar. Këto teknika kanë për qëllim të ofrojnë nevojat themelore për jetën e njeriut, duke përfshirë ujin, ushqimin dhe strehimin. Aftësitë e mbijetesës gjithashtu mbështesin njohuritë dhe ndërveprimet e duhura me kafshët dhe bimët për të promovuar ruajtjen e jetës me kalimin e kohës.

Astronautët që marrin pjesë në trajnimin e mbijetesës tropikale në një bazë të Forcave Ajrore pranë Kanalit të Panamasë, 1963. Nga e majta në të djathtë janë një trajner i paidentifikuar, Neil Armstrong, John H. Glenn Jr., L. Gordon Cooper dhe Pete Conrad. Trajnimi për mbijetesë është i rëndësishëm për astronautët, pasi një ndërprerje e nisjes ose rihyrja e gabuar mund t'i zbarkojë ata në një zonë të largët të shkretëtirës.

Aftësitë e mbijetesës janë ide dhe aftësi bazë që njerëzit e lashtë i shpikën dhe i transmetuan për mijëra vjet.[1] Sot, aftësitë e mbijetesës shoqërohen shpesh me të mbijetuarit në një situatë fatkeqësie.[2]

Aktivitetet në natyrë, si ecja me shpinë, kalërimi, peshkimi dhe gjuetia, të gjitha kërkojnë aftësi themelore të mbijetesës në shkretëtirë, veçanërisht për të trajtuar urgjencat. Individët që praktikojnë aftësitë e mbijetesës si një lloj rekreacioni ose hobi në natyrë mund ta përshkruajnë veten si mbijetues. Aftësitë e mbijetesës përdoren shpesh nga njerëzit që jetojnë në mënyrë jetese jashtë rrjetit, si p.sh. Bushcraft dhe jeta primitive më së shpeshti zbatohen vetë, por kërkojnë shumë nga të njëjtat aftësi. Ka gjithashtu shumë raste të aftësive të mbijetesës që përdoren nga kriminelët, të tillë si të arratisurit, shmangësit e skicave (Shmangiësit e skicave nganjëherë quhen në mënyrë pejorative si shmangës të projektit, megjithëse në kontekste të caktuara ky term është përdorur gjithashtu në mënyrë jogjykuese ose si nderim). gjuetarë pa leje, vrasës serialë, emigrantë të paligjshëm, të burgosur të arratisur, kriminelë të organizuar dhe terroristë, të cilët shmangin kapjen nga autoritetet duke u fshehur në zona të shkreta. Për më tepër, si rojtarët e parkut ashtu edhe oficerët e ruajtjes u mësohen aftësitë e mbijetesës për t'i ndihmuar ata të gjejnë personat e zhdukur dhe në rast se ata mbeten të bllokuar gjatë hetimit të krimeve në shkretëtirë. Forcat e Armatosura të Shteteve të Bashkuara kanë një program trajnimi të quajtur SERE, në të cilin personeli ushtarak, civilët e Departamentit të Mbrojtjes, personeli i inteligjencës dhe kontraktorët ushtarakë privatë mësohen aftësitë e mbijetesës dhe teknikat për t'iu shmangur kapjes dhe arratisjes nga robëria nëse kanë nevojë të mbijetojnë dhe të fshihen në zonat e shkretëtirës duke shmangur kapjen nga luftëtarët e armikut.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "Wilderness Survival Skills". www.wilderness-survival.co.uk (në anglisht). 2017-09-28. Marrë më 2017-09-28.
  2. ^ "12 Outdoor Survival Skills Every Guy Should Master". Men's Fitness (në anglisht). 2017-09-28. Marrë më 2017-09-28.