Alparslan Arslan (lindi më 1977)[1] është një kriminel turk i dënuar për vrasjen e anëtarit të Këshillit të Shtetit Mustafa Yücel Özbilgin, dhe plagosjen e katër të tjerëve. Ai gjithashtu mori pjesë në bombardimin e gazetës Cumhuriyet së bashku me Osman Yıldırım, Ismail Sağır dhe Erhan Timuroğlu. Të gjitha këto ngjarje ndodhën nga 10-17 maj 2006.[2]

Ai ishte një dëshmitar i mbrojtur në hetimin e Ergenekon.[2] Më 5 gusht 2013 Arslan u dënua me burgime të njëpasnjëshme si pjesë e proceseve gjyqësore të Ergenekon.[3]

Sulmi ndaj Këshillit të ShtetitRedakto

Më 17 maj 2006, Arslan vrau anëtarin e Këshillit të Shtetit Mustafa Yücel Özbilgin. Motivi i tij i deklaruar ishte që Këshilli të mosrespektonte të devotshmit, duke përmendur shtypjen e pretenduar të grave që mbulojnë flokët e tyre; një çështje pykë në atë kohë. Akuzat u shfaqën se ky ishte një sulm i flamurit të rremë nga neonacionalistët dhe Arslan u rekrutua për këtë punë.[2]

Pas sulmit, gazeta dhe familja e tij raportuan informacione kontradiktore për motivet e tij, me progresistët që fajësojnë konservatorët dhe anasjelltas. Babai i tij, Idris Arslan, gjithashtu bëri deklarata jo të qëndrueshme për shtyp.[2]

Ai u tha se ishte nxitur nga kapiteni në pension Muzaffer Tekin. Kur u lëshua urdhri i arrestit, Tekin u përpoq të vetëvritej. Gjithashtu i arrestuar ishte majori Zekeriya Oztürk. Pasi u rikuperua, Tekin pranoi të njihte Arslan, dhe së bashku të marrë pjesë në një takim të Shoqatës për Bashkimin e Forcave Atdhetare (turqisht: Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi). Regjistrimet treguan se të dy kishin bërë 27 thirrje telefonike ndërmjet 2004-2006. Tekin tha që kjo kishte të bënte me biznesin që ata kryenin në Doğuş Factoring, për të cilin Arslan ishte këshilltari juridik.[2]

Doli se pronari i kompanisë, Ayhan Parlak, kishte shkruar Arslan një çek për 20,000 Lira para sulmit. Parlak u mbajt në paraburgim për të. Të dy ai dhe Arslan këmbëngulin se kontrolli ishte për shërbimet juridike të bëra. Regjistrimet treguan se Parlak thirri Tekin 63 herë, gjeneralin Veli Küçük tre herë, dhe Arslan 56 herë — 12 ditë para sulmit.[2]

Pasi Tekin u la i lirë për mungesë provash, Arslan hoqi dorë nga deklaratat e tij të mëparshme se ai kishte vepruar në cilësinë personale, këtë herë duke fajësuar avokatin e tij, Süleyman Esen. Arslan tha që Esen dhe një sheikh ata që dyshohet se vizituan së bashku, Salih Kurter, e frymëzuan atë.[2] Në një moment, Arslan deklaroi se avokati i tij e drogonte atë dhe i dha bomba. Mehmet Taşdelen, avokati i një të dyshuari tjetër të Ergenekon, Emin Gürses, i është kërkoi për Esen; shoku i tij i fëmijërisë. Sipas Taşdelen, Arslan i kërkoi një jetimi që lau makina të quajtur Osman Boz për të organizuar sulmin në këmbim të 20,000 dollarë amerikan. Boz dyshohet se e raportoi propozimin por nuk u paraqit si dëshmitar sepse ai u frikësua.[4]

Në seancën e tij, Arslan vazhdoi të bënte deklarata kontradiktore dhe u shfaq i paqëndrueshëm mendor, megjithëse ai kaloi një kontroll shëndetësor.[2]

Ndërkohë filloi hetimi për Ergenekon. Aktakuza e Ergenekon pretendon se ekziston një lidhje midis sulmeve të shumta vitet e fundit. Për më tepër, sulmet dyshohet se janë planifikuar nga një grup neonacionalist që kërkojnë të diskreditojnë më tej islamistët duke vendosur sulme në emër të tyre.[2]

Në një peticion drejtuar gjykatës së Ankarasë që trajtonte çështjen (Gjykata e Lartë Penale e 11-të), i dyshuari Osman Yıldırım shkroi se sulmi ishte iniciuar nga JİTEM dhe neonacionalistët. Gjykata nuk e pranoi kërkesën. Para gjyqit, ai i tha avokatit të tij, Mehmet Ener, se Ergenekon e bëri atë të kryejë sulmin, dhe Ener i tha që ta ruante për gjyqin. Sidoqoftë, kur erdhi gjyqi, Yıldırım nuk foli.[2] Arslan u dënua për vrasje dhe 4 akuza për vrasje të mbetur në tentativë. Ai u dënua me dy burgime të njëpasnjëshme plus 60 vjet burg.[5]

Gjykata e Ankarasë kërkoi prova të mbledhura nga prokurorët e Ergenekon dhe ata paraqitën një dosje 550-faqesh. Sidoqoftë, dosja nuk përmbante informacione që do t'i mundësonin gjykatësit të krijonte një lidhje midis bombardimeve të Këshillit të Shtetit dhe atyre të tjerë të përmendur në aktakuzën e Ergenekon. Kështu që gjykata arriti në përfundimin se sulmi në të vërtetë ishte kryer nga islamistët, siç mendohej fillimisht. Pasi u dha verdikti, Yıldırım sulmoi si një fondamentalist fetar.[2]

ReferimeRedakto

  1. ^ "Alparslan Arslan biyografisi". Milliyet (në turqisht). Arkivuar nga origjinali më 15 mars 2014. Marrë më 8 shtator 2015.
  2. ^ a b c d e f g h i j k Şardan, Tolga; Tahincioğlu, Gökçer (21 korrik 2008). "Danıştay muamması". Siyaset. Milliyet (në turqisht). Marrë më 2009-01-07.
  3. ^ Long sentences for Ergenekon suspects, life for ex-army chief Arkivuar 6 gusht 2013 tek Wayback Machine Today's Zaman, 5 gusht 2013,
  4. ^ "Arslan kimyasallarla kontrol altında Danıştay'a saldırdı". Türkiye. Radikal (në turqisht). Agjencia Anadolu. 8 janar 2009. Marrë më 2009-01-08.
  5. ^ "Danıştay saldırısına ağırlaştırılmış müebbet" [Jetë të acaruar për sulmin ndaj Këshillit të Shtetit]. Habertürk (në turqisht). 14 shkurt 2008. Marrë më 2011-02-26.