Analfabetizmi funksional konsiston në aftësitë e të lexuarit dhe të shkruarit që janë të pamjaftueshme "për të menaxhuar detyrat e përditshme të jetesës dhe punësimit që kërkojnë aftësi leximi përtej nivelit bazë". [1] Njerëzit që dinë të lexojnë dhe të shkruajnë vetëm në një gjuhë tjetër nga gjuha mbizotëruese e vendit ku jetojnë, mund të konsiderohen gjithashtu si analfabetë funksionalë. [2] Analfabetizmi funksional është në kontrast me analfabetizmin në kuptimin e ngushtë, që do të thotë pamundësia për të lexuar ose shkruar fjali të thjeshta në çdo gjuhë.

PërmbledhjeRedakto

Analfabetizmi në përgjithësi ashtu si edhe analfabetizmi funksional, u përcaktuan në sesionin e 20-të të UNESCO-s në vitin 1978 si më poshtë:

Është analfabet një person i cili nuk mundet të lexojë dhe të shkruajë me kuptim një deklaratë të shkurtër të thjeshtë për jetën e tij të përditshme. Një person është analfabet funksional i cili nuk mund të angazhohet në të gjitha ato aktivitete në të cilat kërkohet njohuri e shkrim-leximit për funksionimin efektiv të grupit dhe komunitetit të tij dhe gjithashtu për t'i mundësuar atij që të vazhdojë të përdorë leximin, shkrimin dhe llogaritjen për zhvillimin e tij dhe të komunitetit.[3]

— 1978 - UNESCO

Karakteristikat e analfabetizmit funksional ndryshojnë nga një kulturë në tjetrën, pasi disa kultura kërkojnë aftësi më të mira për lexim dhe shkrim se të tjerat. Në gjuhët me drejtshkrim fonemik, analfabetizmi funksional mund të përkufizohet thjesht si lexim shumë i ngadalshëm për përdorim praktik, pamundësi për të përdorur në mënyrë efektive fjalorët dhe manualet e shkruara, etj. Hulumtimet sociologjike kanë treguar se vendet me nivele më të ulëta të analfabetizmit funksional në mesin e popullatës së tyre të rritur priren të jenë ato me nivelet më të larta të shkrim-leximit shkencor në mesin e shtresës së ulët të të rinjve që i afrohen fundit të studimeve të tyre formale akademike. Kjo korrespodencë sugjeron se kapaciteti i shkollave për të siguruar që nxënësit të kenë njohuritë funksionale të nevojshme për të kuptuar tekstet dhe dokumentet bazë që lidhen me qytetarinë kompetente kontribuon në nivelin e arsimimit qytetar të shoqërisë.

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Schlechty, Phillip C. (2004-04-27). "Shaking Up the Schoolhouse: How to Support and Sustain Educational Innovation, Ch. 1, Introduction" (PDF). Catdir.loc.gov. ISBN 978-0787972134. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Haumba, Eric Nelson (2014). Deepening Functional Adult Literacy for Social-economic transformation in Uganda. Makerere University Library: SCECSAL. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Records of the 20th General Conference of UNESCO: Resolutions" (PDF). 1978. fq. 18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)