Andet (Kordileret) janë vargmale të rrudhosura të cilat kan shtrirje përgjat bregdetit perëndimorë të Oqeanit Paqësorë në një gjatësi prej 7200 km.

Shtrirja e Andeve
Cono de Arita

Andet janë mjaft labile dhe niëherit janë zonë vullkanike.

Vullkane aktive dhe të shuara më së shumti ka ndërmjet Kolumbisë dhe Ekuadorit. Vullkani më i njohur është Chimborazo. Anët lindore të Andeve janë të pasura me minerale, ndërsa në Andet veriore jan të vendosura vendbanimet me lartësi më të madhe mbidetare në botë. Maja më e lartë e Anfeve është mali Akonkagua (6961m). Alkid’s Art

Lidhje të jashtme Redakto