Anemone
-
Anemone ranunculoides
Seleksionimi shkencor
Lloji: Bimë
Dega: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Fisi: Ranunculales
Familja: Ranunculaceae
Grupi: Anemone
Antarët

Shiko:Lista e anëtarëve

Anamoni ( lat. Anemone ) formon grupin e saj përenda familjes Ranunculaceae. Në këtë grup hynë mbi 100 lloje që kryesish mund ti gjejmë në hemisferën veriore të tokës, dhe atë me së shumti në zonat me klimë të butë të Azisë ku edhe gjenden në vendlindje. Në kopshte Evropiane kultivohet më së shumti lloji i Anemone coronaria që njihet si anamoni i kopshti. Prejardhja e emrit të Anamonit vije nga antika. Plinusi i vjetër e lidhë këtë me anamosin grekë d.m.th. me erën (frymën) e greke.

Të gjitha llojet e anamonit në natyrë, si të freskëta janë pak helmuese. Me zierjen e tyre ato e humbin sasinë e helmit. Ndërsa për kafshët në natyrë sjellin një helmim të lehtë.

Sot, lëngu i fituar nga Anamoni përdoret në Homeopati


Lista e anëtarëveRedakto

Jan diku 120 lloje duke i llogaritur këto:

 • Anemone altaica
 • Anemone apennina
 • Anemone baicalensis
 • Anemone baldensis
 • Anemone biarmiensis
 • Anemone biflora
 • Anemone blanda
 • Anemone bucharica
 • Anemone canadensis
 • Anemone capensis
 • Anemone caroliniana
 • Anemone caucasica
 • Anemone coerulea
 • Anemone coronaria
 • Anemone cylindrica
 • Anemone deltoidea
 • Anemone demissa
 • Anemone dichotoma
 • Anemone elongata
 • Anemone eranthoides
 • Anemone fanninii
 • Anemone flaccida
 • Anemone glauciifolia
 • Anemone gortschakowii
 • Anemone heldreichiana
 • Anemone hortensis
 • Anemone hupehensis
  • Anemone hupehensis
 • Anemone keiskeana
 • Anemone lancifolia
 • Anemone leveillei
 • Anemone lithophila
 • Anemone magellanica
 • Anemone mexicana
 • Anemone multifida
 • Anemone narcissiflora
 • Anemone nemorosa
 • Anemone nikoensis
 • Anemone obtusiloba
 • Anemone palmata
 • Anemone parviflora
 • Anemone pavonina
 • Anemone petiolulosa
 • Anemone polyanthes
 • Anemone quinquefolia
 • Anemone raddeana
 • Anemone ranunculoides
 • Anemone reflexa
 • Anemone riparia
 • Anemone rivularis
 • Anemone rupicola
 • Anemone sibirica
 • Anemone sylvestris
 • Anemone tetrasepala
 • Anemone tomentosa
 • Anemone trifolia
 • Anemone trullifolia
 • Anemone tschernjaewii
 • Anemone tuberosa
 • Anemone villosissima
 • Anemone virginiana
 • Anemone vitifolia
 • Anemone zephyra

Shiko dhe këtëRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  Commons: Anemone – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale


  Ky artikull në lidhje me biologjinë është i cunguar. Ndihmoni dhe ju në përmirsimin e tij.