Anubis ishte perëndia më e lashtë egjiptiane, një nga perënditë më të njohura në botë. Ishte perëndia e botës së nëndheshme. Duke ditur përkthimin Akaddian, kjo perëndi ndryshe quhej Anapa. Anubisi ishte perëndia kryesore e vdekjes, por u zëvendësua nga Osiris gjatë kohës së mbretërisë së vjetër. Gjithashtu, Anubisi ishte peshuesi i perëndive që ndryshe quhej "Peshuesi i Zemrës". Gruaja e tij është një perëndi e quajtur Anput dhe vajza e tij quhej Kebechet.

PortretiRedakto

Roli i Anubisit ishte mumifikasioni dhe mbrojtja e të vdekurit në botën e nëndheshme. Ai është gjysmë njeri, gjysmë çakall.