Avdi Isa (r. 1820-1862) ka qen nje malesor dhe bahri ne Malesin e Krajes, Vranine, (sod ne Malin e Zi) ne vitin e 1862. Sipas Lahutes e Malsis[1], e shkruar nga Ate Gjergj Fishta, Avdi Isa pershkruhet si nje bahri i thjesht tu i ruajtur dhitë e vet ne livadh. Kur Mali i Zi fillon sulmet me qellimin ta ockupon Vraninen, 13 cuba (bandita te Malit te Zi te organizuar nga Princi) ju aferohen Avdi Ises dhe kërkojnë dhitë e tij për t'i hanger. Avdi Isa refuson, dhe e drejton vershanen (pushkë apo arme e vjeter) komandandit te banditave, Vulo Radoviqit. Por, vershanja nuk i dhez dhe Vula e vrane Avdin dhe ja plaqkit xhemedanin, vershanen dhe shpaten. Ne at moment, ciapi tmerrohet dhe ik edhe e ndjek Vula. Kur motra e Avdis e shikon qe ciapi ka ardhur pa Avdin, e din qe ju ka vrra. Pra ja nis motra me vajtue. Oso Kuka, figura heroike ne pjesen e ti ne Lahuten e Malsis, i mledh disa ushtar dhe i zen banditat edhe i vran, prapo, ja marin hakun Avdis.[2]

referim Redakto

  1. ^ Elsie, Robert (2005). Albanian Literature: A Short History (në anglisht). I.B.Tauris. ISBN 9781845110314.
  2. ^ https://www.google.se/search?source=hp&ei=lI73WZedHeeL6AT627PoBw&q=lahuta+e+malsis&oq=lahuta+e+malsis&gs_l=psy-ab.3..0i203k1j0i10k1j0l2j0i10k1l6.280.2758.0.2833.18.16.1.0.0.0.90.1122.16.16.0....0...1.1.64.psy-ab..1.17.1128.0..35i39k1j0i46i67k1j46i67k1j0i67k1.0.TJbyteij2zw