Azem Shkreli

shkrimtar shqiptar

Azem Shkrelí (1938-1997) ishte një poet e kritik letrar shqiptar. Ai ka qenë kryetar i shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës, drejtor i Teatrit Krahinor në Prishtinë dhe themelues e drejtor i Kosova Filmit.

Azem Shkreli
Shkreli.jpg
Ditëlindja:10 shkurt 1938
Vendlindja:Shkrel-Rugovë, Pejë
Ditëvdekja:27 maj 1997
Vendvdekja:Prishtinë
Kombësia:shqiptar
Zhanri:Poezi, Prozë, Kritikë letrare

BiografiaRedakto

Azem Shkrelí lindi më 1938RugovëPejës. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa në Prishtinë ai vazhdoi shkollën e mesme për të vazhduar fakultetin Filozofik, degën e gjuhës dhe të letërsisë shqipe. Për shumë vjet ai ka qenë kryetar i shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës, drejtor i Teatrit Krahinor në Prishtinë dhe themelues e drejtor i Kosova Filmit.

Poezitë e tij janë përkthyer në shumë gjuhë të huaja. Shfaqja e Azem Shkrelit si poet, përpos që përputhej me ardhjen e talentit të fuqishëm, shënonte njëkohësisht kthesën e parë drejt hapjes dhe modernizimit të poezisë shqipe të Pasluftës. Shkreli u ngjít natyrshëm në kulmet e poezisë së sotme shqiptare dhe këtë vend ai e konsolidoi dhe e përforcoi nga njëra vepër poetike në tjetrën, deri në atë të fundit, që e la dorëshkrim "Zogj dhe gurë", botuar më 1997. Vdiq në pranverën e vitit 1997.

Azem shkreli u ngjit në maje të letrave shqipe.

Veprat letrareRedakto

PoeziRedakto

 • Bulzat (1960),
 • Engjujt e rrugëve (1963),
 • E di një fjalë prej guri (1969),
 • Nga bibla e heshtjes (1975),
 • Pagëzimi i fjalës (1981),
 • Nata e papagajve (1990),
 • "Lirikë me shi (1994),
 • Zogj dhe gurë (1997).

VepratRedakto

- “Bulzat” - Kjo vepër është e përbëre nga gjashte cikle : “Poema e pakthyeme”, “Kallximi në tri kangë”, “Akuarele”, “Elegji”, “Intimet” dhe “Hoje”.

VepraRedakto

 • Kallximi ne tri kange

“Shputat e hueja”, “Mohomi”, “Tuba e tretun” dhe “Nusja”.

“Mbramje” ketu pershkruhet mbremja e cila i merr kujtimet e dites. “Hana” ketu pershkruhet se si humbet neper re. “Dhe loti” ketu kemi te paraqitur lotet te cilet sikur jane ne pritje gjithmone.

“Nji jete”, poezitë “Murana”, ”Ne ndamje”, “Rënkimi i vorreve”, “Melodia e nji kasollje”, “Vajzës mbi vorr”.

 • Intimet

Poezitë: “O, kënge”, “Lirike intime”, “Lotët e maleve” dhe “Kërcënimi”.

 • HOJE

Ne këtë cikël bëjnë pjese poezitë : “Përralla e mshefun”, “Kepute nji lule”, “Qortim”, “Kur te shkosh…”, “Vargje malli”, “Peshperitje”, “Dashni”, “Portret”, “Deshire”, “Ngashnjim”, “Hoje”, dhe “Dallga” Bernard Lazraj

ProzëRedakto

 • Karvani i bardhë (1961),
 • Sytë e Evës (1975)
 • Muri përfundi shqipes Shtatë nga at,

DramaRedakto

 • Fosilet (1968),
 • Varri i qyqes (1983) etj.

Lidhje të jashtmeRedakto

Azem ShkreliIMDb