Balkh (Persisht / Pashtisht: بلخ‎, Baktrisht: Βάχλο) është një qytet në provincën BalkhAfganistanit, rreth 20 km në veriperëndim të kryeqytetit provincial, Mazar-e Sharif dhe rreth 74 km në jug të lumit Amu Darya dhe kufirit të Uzbekistanit. Ishte historikisht një qendër e lashtë e Budizmit, Islamit dhe Zoroastrimit dhe një nga qytetet më të mëdha të Horasanit, që nga historia e hershme e këtij të fundit.

Belh
بلخ‎
Βάχλο
Qytet
Xhamia e Gjelbërt
Popullsia
 • Gjithsej77.000

Qyteti antik i Balkh ishte i njohur për grekët e lashtë si Bactra, duke i dhënë emrin Baktria.

Binjakëzimet Redakto